Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: 2024-3-14 9:49:41)

El directori disposa d'un total de 42 carrers places ponts i passeres que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

123(4)5ÍndexInici

Carrers places ponts i passeres

7212. El carrer Turó de can Blanc

Latitud: 41.64598
Longitud: 2.50934
Alçada: 225 m
De curt recorregut, comença al costat del carrer de Mataró i puja fins a trobar el carrer Montvall que marxa cap a la dreta, la casa de can Tomàs és a l'esquerra. Si va posar aquest nom des de quan es van construir les cases de can Blanc. Antigament, hi passava el Camí de la Timba que s'enfilava cap al Turó de can Tomàs i la Serra d'en Plana.

7213. El carrer la Sureda

Latitud: 41.64568
Longitud: 2.50991
Alçada: 228 m
Amb aquest nom es coneix el petit carrer que surt del Carrer Turó de can Blanc. A la banda de llevant hi ha la masia de can Tomàs i a la banda de ponent cases de nova construcció. És un carrer molt curt.

7214. El carrer Montvall

Latitud: 41.64446
Longitud: 2.5087
Alçada: 235 m
Aquest carrer surt del carrer Turó de can Blanc i marxa en direcció cap al Romeguer, on gira a la dreta per anar a trobar el carrer de Mataró, passant pel costat de la Riera de can Vilar. Abans totes aquestes terres eren de can Valls i per això quan es va urbanitzar es va dir Montvall. A la part alta havia estat vinya i darrere les cases del carrer de Mataró, cada parcel·la tenia un tros de terra que els masovers o propietaris de cada casa cuidaven.

7401. La Plaça de Catalunya

Latitud: 41.64769
Longitud: 2.508
Alçada: 213 m
És un espai particular, quadrat al costat de la Riera de Vallgorguina, a la parcel·la de can Giravent i can Jaume, propietat de can Giravent. Va ser construït pel Sr. Lluís Arisó Roquer cap a l'any 1945, amb la intenció de poder-hi passar la fresca i li va posar aquest nom volent recordar la de Barcelona. La plaça comença, on acaben els horts del carrer de davant les cases, i fa un recinte quadrat amb unes parets de pedra que arriben quasi a la riera. Al mig de la plaça hi ha una taula de pedra rodona i al seu entorn s'hi van plantar plàtans que ara són força grossos. A les parets laterals hi ha encastades unes plaques de ferro amb l'escut de Barcelona.

7215. El carrer de la Nòria

Latitud: 41.65001
Longitud: 2.51124
Alçada: 245 m
Aquest carrer comença a la cantonada de la Llar d'Infants, i carrer de l'Església, travessa el pont de sobre el Torrent del Riu Sec, i surt al Camí del Veïnat de la Poca Farina o d'Olzinelles. És un carrer no gaire llarg edificat només per un costat, ja que a l'altre costat hi passa el Torrent del Riu Sec. El nom de Nória en català no és correcte, seria Sínia.

7216. El carrer Camí de la Solana

Latitud: 41.64911
Longitud: 2.50996
Alçada: 222 m
Aquest carrer comença arran del Camí del Veïnat de la Poca Farina o d'Olzinelles, i va a parar al carrer Montnegre Tot aquest tros és asfaltat de l'any 2004 i està edificat només, per una banda. No gaire llarg. Des del carrer Montnegre actualment surt un camí de terra que puja cap a la Solana i d'aquí bé el nom del carrer.

7217. El Passatge Sant Andreu

Latitud: 41.64881
Longitud: 2.51014
Alçada: 219 m
On comença el carrer Camí de la Solana, surt aquest Passatge Sant Andreu, en direcció a la Plaça Sant Andreu. Té dues cases a cada costat i al final hi ha un petit aparcament i comunica amb la plaça Sant Andreu.

7406. La Plaça Sant Andreu

Latitud: 41.64847
Longitud: 2.50999
Alçada: 219 m
Aquesta Plaça és de terra i és situada entre el carrer del Sol, el Passatge Sant Andreu, i la Riera del Riu Sec. Va ser construïda quan es van fer totes les cases del seu entorn, cap a l'any 2005, s'hi van plantar arbres, es va fer una font i si van posar bancs per seure i diferents jocs per la mainada. L'any 2010 la colla gegantera va celebrar els seus vint-i-cinc anys i va fer una escultura dels gegants que es va posar en el petit jardinet que hi ha a la plaça.

7402. La Plaça Maragall

Latitud: 41.64783
Longitud: 2.50881
Alçada: 215 m
Aquesta plaça és enrajolada i part és carrer. És situada entre cal Forner de Baix i cal Ferrer de Plaça. És un espai més ample que la Carretera Vella i per això li devien posar el nom d'una plaça. També potse perquè cal Forner fins l'any 1890, havia estat l'Ajuntament de Vallgorguina. Sabem que a l'any 1873, amb la proclamació de la I República, en aquesta plaça s'hi va plantar un pi que va ser conegut com l'arbre de la llibertat i més endavant com la plaça de la libertat. A la Vall nº 54, el Sr. Joaquim Gras Quera deia això: ...avui fent història, parlarem de l'Arbre de la Llibertat, que pocs recordarant que es va plantar a la Plaça Maragall, a l'adveniment de la I República.... Va ser llavors quan els Radó, els Garriga i els Ragàs que eren uns federals empedreïts, atrets totalment per les Nacionalitats de Pi i Maragall, amb visques, trets i xaranga es va plantar l'Arbre de la Llibertat. D'aquest esdeveniment, data i dada històrica i simbòlica, qui la recorda o evoca el dia d'avui?

7405. La Plaça de la Vila

Latitud: 41.64753
Longitud: 2.51042
Alçada: 222 m
La plaça de la Vila, és el cor del nostre poble, hi ha l'Església i l'Ajuntament. És una plaça allargada on l'any 1825, s'hi va començar a construir l'església i després la Rectoria. L'any 1889 també es va construir l'Ajuntament de Vallgorguina. Una part d'aquestes terres, van ser donades per la Sra. Teresa Có i Mascaró. Al principi van fer una paret molt alta que aguantava les terres de la plaça i les portes dels edificis quedaven al mateix pla del terra. Aquesta paret arribava fins al costat dels arbres, per tant, no hi havia vorera. Al carrer de l'Església no hi havia paret, era un marge i per pujar cap a l'església era un pujador de terra. En temps de guerra, es va transformar el poble amb les obres que s'hi van fer. La paret de la plaça en ser tan alta, es va començar a inclinar i amenaçava caure. Per això l'ajuntament va decidir estimbar-la i construir-ne una de nova, deixant espai per la vorera actual i rebaixant més d'un metre de terra de la plaça, cosa que va comportar que no fos tan alta, però es van haver de fer escales per anar a l'església, rectoria i ajuntament. Als primers anys del segle passat en fotografies velles s'hi pot veure diferents arbres que després desapareixen. En temps de guerra, es va construir una bona part de les parets de la plaça i l'any 1939 es van inaugurar les escales de l'església i l'any 1940 es va acabar d'urbanitzar tot, hi van plantar alguns arbres.

CARRERS PLACES PONTS I PASSERES. Vés a la pàgina...

123(4)5ÍndexInici