Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: 2024-3-14 9:49:41)

El directori disposa d'un total de 42 carrers places ponts i passeres que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

(1)2345ÍndexInici

Carrers places ponts i passeres

6101. La Passera del carrer de Mataró

Latitud: 41.6469
Longitud: 2.5094
Alçada: 218 m
Aquesta passera era per travessar la Riera de Vallgorguina, on actualment hi ha el pont, per poder anar a totes les cases del costat del carrer de Mataró. Era feta de tres trams de dos taulons cada tram i s'aguantaven als costats amb uns murets d'obra i amb unes estaques clavades al mig de la riera. Pel costat hi passaven els carros, i la llera de la riera era empedrada. El camí sortia de ca l'Esteve, i baixava força cap a la riera, es passava per la passera i el camí ara pujava fins al pla de can Travessa, i seguia cap a ca la Paula. L'any 1903, es va fer un intent des de l'Ajuntament per fer-hi un gual pont, ja que estava en molt mal estat. El Sr. Ramon Valls i Feliu, propietari de moltes terres de l'altre costat de la riera, va dir que pagaria el que fos si es feia, però al final no es va fer. Va ser l'any 1937, en temps de guerra que l'Ajuntament d'aquell moment va fer-hi el pont. Sabem que amb les rierades que hi havia anys enrere, hi baixaven per aquesta riera arbres drets per la força de l'aigua. Llavors si es volia passar s'havia d'anar a donar la volta al pont d'en Pradell, tant a peu com en carro. La gent gran ens ha explicat que per no fer aquesta volta, persones de la banda del poble, amb perxes llargues aconseguien passar a l'altre costat el pa o altres aliments lligats amb un mocador de fer farcells.

6102. El Pont del carrer de Mataró

Latitud: 41.64686
Longitud: 2.50932
Alçada: 214 m
Aquest pont va ser construït en l'època de la guerra civil, l'any 1937. Abans hi havia una passera i el camí de carro sortia des de la Carretera Vella i anava baixant fins al llit de la riera i després pujava fins al pla de can Travessa. L'ajuntament i comitè d'aquell moment confiscaren de diferents propietats i van tallar arbres i feien carbó, d'aquesta manera donaren feina a gent del poble i amb els diners que van fer, es posaren a fer obres, com aquest pont i altres que fou en benefici del poble. Com que no hi havia cap pont en aquest lloc portava molts maldecaps quan s'havia de travessar la riera. En aquella època va costar 20.311 pessetes. És construït amb pedra i les seves característiques principals són: amplada 6 metres, allargada 16,60, i alçada 4,25 m. Forma una sola arcada de 9 metres d'ampla i 2,50 d'alçada. Les baranes també són fetes amb pedra que formaven unes jardineres. L'any 1985 s'hi varen col·locar unes rajoles i una petita barana per a seure, ja que a l'estiu serveix per a prendre la fresca. Fet el pont, s'hi feren unes parets a cada costat i és reomplir de terra, plantaren arbres i és deixar tal com és avui dia.

6103. La Passera de can Castellar

Latitud: 41.65558
Longitud: 2.49344
Alçada: 188 m
Era situada uns metres més avall de l'actual pont, al costat d'on travessava la riera el camí de carro que anava a la casa. Era una passera que feien amb dos o tres troncs travessats sobre la riera i llavors a sobre hi posaven branques petites, matolls, ginestell, etc. i a sobre terra. Quan plovia molt si els pals no eren lligats, l'aigua s'ho emportava tot. Era una passera particular de la casa, que feien servir per anar fins a la carretera d'Arenys de Mar a Sant Celoni, i no haver de passar pel mig de la riera. No tenim fotografies.

6104. El Pont de can Clarens

Latitud: 41.64524
Longitud: 2.50801
Alçada: 219 m
Quan es va urbanitzar el carrer de Mataró, en aquest lloc no hi havia res, la passera era una mica més amunt per travessar la riera. En el butlletí Oficial de la província de Barcelona del 22 de juny de 1960, s'esmenta l'adjudicació a subhasta de les obres per fer aquest pont de can Clarens, el de can Vilar o ca la Paula i el carrer de Mataró on si va fer la paret, per un import total de 309.926,51 pessetes. La seves característiques més importants són, amplada 3,30 metres, allargada 5,90 metres i alçada 3,80 metres. És fet de formigó i forma una sola arcada de 2,50 metres d'amplada i 2,30 metres d'alçada.

6105. El Pont del Serrador o Estret

Latitud: 41.65791
Longitud: 2.48246
Alçada: 172 m
Aquest pont travessa la Riera de Vallgorguina en el lloc anomenat l'Estret. És un pont petit, només hi passa una persona. Des de la carretera de Vallgorguina, dona accés a l'altre costat de la riera on passa la Via Verda i fa uns anys hi havia uns camps i una vinya que cuidaven a cal Serrador. Les característiques d'aquest pont són allargada, 11 metres, amplada 0,90 centímetres i alçada 4,35 metres. Té una sola arcada que va de banda a banda de la riera, amb una amplada de 8,50 metres i una alçada de 3,90 metres. És construït amb obra. Actualment, no hi ha baranes, però té clavat uns ferros que demostren que n'hi havia. Ens han explicat que hi feien passar l'aigua que baixava de la bassa de can Vador Martori que servia per a regar els camps de cal Serrador. En una rierada diuen que van baixar molts arbres i va queda força taponat i es va esquerdar. També ens han dit que podria dir-se pont del Tonedor, perquè és a la seva propietat

6106. La Passera del Forn

Latitud: 41.64904
Longitud: 2.50636
Alçada: 209 m
Aquesta passera era situada a la cantonada de la paret dels camps de can Tostet, després de l'aiguabarreig on s'ajunten les rieres de Vallgorguina i el Riu Sec. Era per poder passar i anar als camps del Forn. En aquests camps la majoria de gent del poble hi tenia un tros de terra de conreu d'hortalisses o menjar pel bestiar, en deien el "Rebost de Vallgorguina" i per això era necessari tenir una passera per poder travessar la riera. Els carros passaven pel costat, si no baixava molta aigua. Aquesta passera era feta de trocs i unes fustes travesseres clavades a sobre, i s'aguantaven amb uns pals clavats a cada costat de la riera. Després hi feien un baixador o pujador de terra. Generalment, la tenien lligada, ja que quan plovia molt ho arrencava tot i s'ho emportava. Feia uns 5 metres de llarg.

6107. La Passera del Molí Nou

Latitud: 41.66984
Longitud: 2.48105
Alçada: 148 m
Aquesta passera travessava la riera de Vallgorguina més avall de can Pradell de Baix. Era feta de dos taulons, i els carros travessaven la riera pel costat. Es podia anar cap al Molí Nou i també cap a la carretera general de Granollers a Sant Celoni, cap a l'encreuament de Palautordera. Aquest camí sortia de la carretera de Vallgorguina cap de poc de can Pradell de Baix, a l'esquerra i es deia el Camí de Palau. Es feia servir com a drecera per anar a Santa M. de Palautordera, o cap a Llinars del Vallès, així s'estalviaven haver de fer la volta cap a la "Cantina" de Sant Celoni. No tenim fotografies.

6108. La Passera de ca la Paula

Latitud: 41.64451
Longitud: 2.50772
Alçada: 220 m
Aquesta passera era a sobre la Riera de can Vilar i servia per anar cap a can Vilar, can Saleres, Mataró i totes les altres masies i conreus que hi ha en aquests entorns. També era formada per dos taulons que s'aguantaven a cada costat de la riera. Després de la Passera, la riera s'ajuntava amb el torrent del Sot de can Montasell i a partir d'aquí ja es deia Riera de can Vilar perquè acostumava a baixar-hi més aigua.

6109. La Passera de can Planells

Latitud: 41.64723
Longitud: 2.51721
Alçada: 225 m
Era situada a la Riera de Coll Senís, a l'esquerra d'on hi ha el pas que va cap a can Gras del Pou i totes les cases del veïnat. També era per anar a les vinyes del Pla de Vidal i el camí de can Mora. Eren dos taulons per a poder travessar la riera, i pel costat hi passaven els carros. No tenim fotografies.

6110. El Pont d'en Pradell

Latitud: 41.65252
Longitud: 2.49361
Alçada: 193 m
El Pont d'en Pradell el va fer construir el Sr. Josep Pradell i Cuc l'any 1868. El projecte va ser fet per l'arquitecte Agustí Quera Córdoba de Vallgorguina el 30 de juliol de l'any 1867. Els plànols que es van fer especifiquen que el pont tindrà dos ulls per passar-hi l'aigua i un altre de lateral per a passar-hi persones i també s'havia fet servir per passar un rec d'aigua des d'una resclosa, cap a la bassa de can Castellar. Per aquest pas hi passava el camí de la Timba que anava des de Collsacreu al Molí Nou, actualment hi passa la Via Verda. Aquest pont dona accés a la propietat i casa de can Pradell de la Serra, al Corredor, al Dolmen de la Pedra Gentil, Santa Eulàlia de Tapioles i moltes cases que hi ha del veïnat de Tapioles. L'any 2001, El Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona, va restaurar les baranes i el terra del pont que estaven força malmeses, i va posar unes baranes metàl·liques i també es va posar les pedres que hi ha el nom i any de construcció, una a cada costat del pont. Abans de construir-se el pont, per travessar la riera, es feia des del Gual de cal Soquer on estava preparat per anar cap a l'Església Vella. Les mides del pont són: 19,30 metre de llarg, 5,70 metres d'alçada i 3,40 metres d'ampla. El pont té dos ulls per a passar-hi l'aigua, encara que només passa per un que fan 8 metres d'amplada per 4,80 d'alçada. El pilar del mig fa un gruix d'1,70 metres. El pas lateral té una alçada d'1,80 metres i una amplada de 0,70 centímetres.

CARRERS PLACES PONTS I PASSERES. Vés a la pàgina...

(1)2345ÍndexInici