D’aquell altar només en queden les postals i alguna fotografia d’aquella època en programes de la Festa Major.
Si en mirem una veurem a la dreta, dues banderes que són: una la de Sant Andreu i l’altre de la Sant Creu, cada una acabada amb la imatge del sant que representava.
Davant de l’altar veureu una forta barana de ferro amb sis ciris, que s’encenien en les festes solemnes, Festes Majors i el dia que s’enterrava un difunt a la parròquia.
Les taules de cada costat de l’altar servien l’una per posar-hi les setrilleres i l’altre per posar-hi les bacines de les ànimes i la que es passava pels bancs. Les posaven abans de començar la missa i les retiraven un cop acabada.
Les imatges de l’altar eren, la del centre Sant Andreu, patró de la parròquia, a la dreta hi tenia Sant Pere i a l’esquerra Sant Pau.
A cada costat de Sant Andreu veureu un angelet aguantant un ciri i als seus peus un canelobre amb ciris. De la il·luminació del Sant i de canviar els ciris quan s’acabaven se’n cuidava l’administrador de l’altar, que hi entrava per una porta que hi havia al costat de les banderes. Es pujava una escala per darrera de l’altar fins al tron del Sant on hi havia una porta que s’obria quan s’havia d’encendre, apagar o canviar els ciris. Tancada la porta, no desfeia res de l’arquitectura de l’altar.
L’escala que portava a Sant Andreu continuava, sempre per darrera l’altar, fins arribar a la Santíssima Trinitat, Pare, Fill i Esperit Sant, coronant la Verge en la seva Ascensió al cel. Al peu de les imatges hi havia canelobres amb ciris que s’encenien en les festes solemnes i Festes Majors.
Aquestes imatges eren adornades amb unes àmfores que coronaven els pilars i al darrera d’elles la decoració pintada a la paret.
També veureu que entre Sant Andreu i la Santíssima Trinitat hi havia un segell amb una creu, el calze i un lliri al mig, lligat amb una llaçada.
Entre les baranes i l’altar també hi havia dues aranyes penjades al sostre amb sis ciris cada una, de manera que un dia de festa gran quan s’encenien tots els ciris, era tot un espectacle.
Al costat de l’altar on hi havia les banderes i la sagristia, hi havia un banc on seien els administradors de l’altar i els escolans que ajudaven a missa, i una butaca on seia el capellà en dies d’ofici o Festa Major.
A l’altre costat de l’altar, també hi havia un banc on seien les autoritats del poble que hi assistien en ple els dies de Festa Major.
El retaule de l'altar major, portat de l'església Vella, era barroc. Per un document conservat a l'ADB, sabem que l'any 1671, l'escultor de Mataró, Antoni Riera, va acordar amb els obrers de la parròquia, Miquel Font i Miquel Abril, l'administrador de les ànimes, el batlle Joan Pradell, els jurats Jaume Valls, i Joan Gras, i els parroquians, Antoni Joan Pujades, Pere Aravia i Antoni Plana, fer el retaule de l'altar de l'Església de Sant Andreu de Vallgorguina conforme a la planta firmada per l'obra i el mateix Antoni Riera, d'aquí al setembre de l'any vinent, per un preu de 200 lliures, de les quals 170 són pagades de present i la resta ho seran una vegada acabada l'obra. En són testimonis Esteve Recort, pagès de Sanata, i Salvi Salicrú.
En esclatar la guerra l’any 1936, l’altar major els altres altars, els sants i les banderes foren cremats a la plaça i, en el seu lloc es va obrir un portal que comunicava amb la part del darrera. Després de la guerra es va tapià i de primer si va pintar una creu fins que es va construir l’altar.