La primera notícia de l'existència de la parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina, consta en un document datat l'any 1083. Es tracta de la concòrdia feta pel noble Guillem Umbert de les Agudes i els seus familiars amb l'abat del Monestir de Sant Cugat, en aquell temps el propietari d'aquestes terres. Guillem Umbert es va comprometre a no exercir cap mena de violència sobre els béns ni les persones de les parròquies que el monestir posseïa a la zona, entre elles, la de Sant Andreu de Vallgorguina.
Després d'aquest primer document hi ha una altra referència l'any 1120. Aleshores, es trobava on actualment hi ha l'església Vella, però com és natural no tenia res a veure amb la construcció actual. Ja des de l'inici, estava sota l'advocació de Sant Andreu i, per l'any, devia ser d'estil romànic. Al segle XVI fou reconstruïda i ampliada amb un marcat estil renaixentista. Constava d'una nau central coberta amb una volta de canó, amb capelles laterals.
A mitjan segle XVII resultava petita per la gran quantitat de feligresos que hi acudien. Llavors es pensà de fer-ne una de nova on s'havia anat formant un important nucli de població, és a dir, on és ara.
El terreny per a la construcció d'aquesta església fou donat per la senyora Teresa Có i Mascaró, l'any 1824 i la primera pedra va ser col·locada l'any 1825. Segurament, hi varen haver problemes econòmics, ja que no va ser inaugurada solemnement fins a l'any 1848, per la Festa Major de Sant Andreu, o sigui que la seva construcció va durar vint-i-tres anys. Va ser construïda per uns mestres de cases de Vic, els senyors Jaume i Josep Dam pare i fill. És d'estic barroc.
El campanar té dos cossos, l'inferior és quadrat i es va fer amb l'església. Després l'any 1880 es va aixecar un altre cos vuitavat i s'hi va col·locar el rellotge de les hores, i les dues campanes grosses. A sobre està cobert i forma com un terrat amb balustrada, on hi ha una estructura metàl·lica que aguanta les dues campanes petites, que tocaven les hores abans de ser electrificades.
Durant la guerra civil, les campanes varen ser estimbades per fondre-les i obtenir-ne ferro. Després de la guerra, el 24 de setembre de l'any 1941, es va instal·lar una campana grossa nova que va ser apadrinada per la senyora Concepció Vilà i el senyor Francesc Mora Palomé, que porta el nom d'Andrea-Concepció. El 20 de gener de l'any 1957 es va col·locar la campana petita. Batejada amb el nom de Mercè-Eulàlia, en varen ser padrins la senyora Pastoreta Bosch de Garriga i el seu marit Àngel Garriga Castellví.
El retaule de l'altar major, portat de l'església Vella, era barroc. Per un document conservat a l'ADB, sabem que l'any 1671, l'escultor de Mataró, Antoni Riera, va acordar amb els obrers de la parròquia, Miquel Font i Miquel Abril, l'administrador de les ànimes, el batlle Joan Pradell, els jurats Jaume Valls, i Joan Gras, i els parroquians, Antoni Joan Pujades, Pere Aravia i Antoni Plana, fer el retaule de l'altar de l'Església de Sant Andreu de Vallgorguina conforme a la planta firmada per l'obra i el mateix Antoni Riera, d'aquí al setembre de l'any vinent, per un preu de 200 lliures, de les quals 170 són pagades de present i la resta ho seran una vegada acabada l'obra. En són testimonis Esteve Recort, pagès de Sanata, i Salvi Salicrú.
Durant la guerra aquest retaule, va ser cremat juntament amb figures de sants i banderes, i en el seu lloc s'hi va obrir un gran portal per on entraven camions a l'església, que es feia servir de magatzem.
Després de la guerra, de mica en mica, es varen reposar els sants a tots els altars de l'església.
A cada banda de la nau hi ha tres capelles, on hi havia les imatges següents:
Abans de la guerra:
Al costat esquerre de l'altar major (vist de front), a la primera capella, la imatge sant Isidre. A la segona capella, la verge del Roser, i la tercera capella, al costat del campanar, Sant Antoni Abat, Sant Antoni de Pàdua i Santa Llúcia.
Al costat dret, a la primera capella, hi havia la Mare de Déu dels Dolors, i el Santíssim, a la segona capella la imatge de Sant Sebastià i a la tercera capella, la Mare de Déu de la Mercè.
Després de la guerra fins a l'any 1981:
Al costat esquerre de l'altar major, Sant Isidre i la Mare de Déu de Fàtima (1953). A la segona capella, la verge del Roser, Sant Antoni M. Claret i la verge del Pilar (1960). A la tercera capella, Sant Antoni Abat, Sant Joan Baptista i Santa Llúcia.
A la dreta, a la primera capella, hi havia la Mare de Déu dels Dolors. A la segona, el Sagrat Cor, Sant Sebastià i Sant Josep i a la tercera la Mare de Déu del Carme, la Mare de Déu de la Mercè i Santa Teresa de Jesús.
A partir de l'any 1990:
Al primer altar del costat esquerre, la Mare de Déu de la Mercè (1993) i Mare de Déu de Montserrat l'any (2021). Al segona capella, la Mare de Déu del Roser, Santa Llúcia i Sant Antoni Abat, (1994). A la tercera capella, La pica Baptismal (1992) i Sant Joan Baptista (1992).
A la dreta, a la primera capella, la Mare de Déu del Pilar, a la segona capella, el Sagrat Cor, Sant Josep, Sant Joaquim, Sant Antoni M. Claret, Santa Teresa de Lisieux, Sant Sebastià i Sant Isidre.
La imatge de Sant Andreu de l'altar Major és nova de després de la guerra, i la pica baptismal i la imatge de Sant Andreu que hi ha a la fornícula de la façana provenen de l'església Vella i la trona és donació del Bisbe Modrego.
Al costat de l'església s'hi va construir la rectoria amb una planta baixa i un pis. A dalt hi havia un colomar.
Amb l'arribada de mossèn Narcís, l'any 1932, on hi havia el colomar es va construir la Sala Germanor, gràcies a la col·laboració econòmica de la senyora Mercè Valls de Can Pujades. Aquesta sala va ser inaugurada l'any 1935. Durant molts anys, la gent del poble de Vallgorguina va gaudir d'un espai cultural i d'esbarjo, on feien teatre, cinema, conferències, etc. Els primers anys de la dècada dels noranta, mossèn Ernest hi va fer construir uns habitatges, la qual cosa va comportar la pèrdua d'un element del patrimoni arquitectònic i cultural de Vallgorguina, la Sala Germanor.