Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: 2024-3-14 9:49:41)

El directori disposa d'un total de 27 plans que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

12(3)ÍndexInici

Plans

6037. El Pla de les Jeies

Latitud: 41.64172
Longitud: 2.53829
Alçada: 388 m
Aquest Pla és situat en el camí entre Coll Senís i la Plana de can Carcassès. És un espai situat a la part més alta d'aquest camí, plana i allargada que es coneix amb aquest nom perquè hi feien dormir els remats de xais. Abans que a l'hivern venien remats de xais del Pirineu i generalment tenien un corral per tancar-los a la nit en alguna casa de pagès, alguna vegada també els deixaven dormir a fora, devia ser en temps de força calor i aquest pla era un dels llocs que es feia servir per ajeure'ls tots a terra i passar-hi la nit.

6038. La Plana de Baix del Trull

Latitud: 41.63966
Longitud: 2.48203
Alçada: 468 m
Aquesta plana queda envoltada pel camí del Corredor que puja de Vallgorguina, i el Camí del Trull que ve de Vilalba Sasserra, per una banda. Per l'altre hi ha la Riera del Trull o de l'Illa. Com el seu nom indica, és una plana bastant gran que trobem abans d'arribar a la casa del Trull, i la conreaven els masovers d'aquesta casa mentre i van viure. Ara ja fa una colla d'anys en quedar la terra erma, va ser sembrada de pins que hi ha actualment. Aquesta Plana és situada en terme de Vilalba Sasserra.

6039. La Plana de Dalt del Trull

Latitud: 41.63649
Longitud: 2.48672
Alçada: 501 m
La Plana de Dalt queda entre la casa, el camí del Corredor i la Riera del Trull o de l'Illa. Com la plana de Baix també hi ha força conreu que cuidaven els masovers de la casa. Actualment, els camps encara es conserven, ja que un parell de vegades a l'any és llaurat i sembrat de civada per treure menjar pel bestiar. Aquestes terres són situades en terme de Vilalba Sasserra.

6032. La Plana del Suro

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
Aquest nom surt documentat a l'Itinerari núm. 64 de les Serres de la Costa de Llevant, Besos Tordera que va fer l'Arthus Osona l'any 1888 i quan passa pel Camí de la Casa Nova a Collsacreu, hi esmenta la Plana del Suro. Hi devia haver un suro gros al mig de la plana, però de moment no s'ha trobat el lloc que era. No tenim cap fotografia.

6007. El Pla de la Creu del Trull

Latitud: 41.63032
Longitud: 2.48398
Alçada: 574 m
Aquest pla el trobem quan falta poc per arribar al Corredor. Al costat dret del camí hi ha situat el terme gros que fa la divisió de tres pobles, Vallgorguina, Dosrius i Vilalba Sasserra. Després a l'esquerra també hi ha el Camí d'Arenys de Munt per on passa la separació del nostre terme que va cap al Sot de l'Esllavissada i més endavant hi ha el camí que va cap a la Casa Nova i el Corredor. En tot aquest Pla, quan el camí del Corredor es comença a enfilar, a la nostre esquerre veurem una acumulació de pedres no gaire grosses, conegudes amb el nom de les Roques del Pla de la Creu del Trull. Les persones que van caminant per fer drecera hi passen pel mig. Segurament que fa uns anys en alguna part d'aquests camí, hi devia haver una creu i d'aquí bé el nom.

6009. El Pla de la Rectoria

Latitud: 41.6502
Longitud: 2.49509
Alçada: 197 m
Són totes les terres que hi ha a l'entorn de l'Església Vella. Aquestes terres les cuidava el masover que vivia a la Rectoria i la majoria es podien regar amb l'aigua de la riera de Vallgorguina a través d'una resclosa. Estan encerclades pel camí actual de la Via Verda, per la banda sud, la riera de Vallgorguina per la banda nord, el Sot de can Sumana per la banda de llevant i per la de ponent hi ha les terres conegudes amb el nom de Camp de Comandries. Ara ja fa uns anys el propietari ho va sembrar d'arbres per a vivers.

5340. El Replà

Latitud: 41.65945
Longitud: 2.50551
Alçada: 315 m
Coneixem amb aquest nom tot el tros de camí del terme d'Olzinelles que una vegada hem deixat l'asfalt del carrer Segre de la urbanització can Puigdemir, arriba fins al punt conegut pels Quatre Camins, lloc on podem anar a can Puigvert i can Plana d'Olzinelles, i seguin recta cap a Olzinelles. Tot aquesta part de camí molt pla, per uns documents de can Valls, sabem que antigament havia estat anomenat Camí de la Carena. En algun mapa antic es troba el nom de Reblans. Amb el nom de Vinyes del Replà també eren conegudes el conjunt de vinyes que hi havia en aquest sector. Hi havia les vinyes de can Puigdemir, can Nanes, can Xic Nanes, cal Mestret i can Valls, d'Olzinelles, fa anys al costat d'aquest camí hi havia el Suro d'en Blanc, el Suro de la Berruga, i la Creueta, ja desapareguts.

PLANS. Vés a la pàgina...

12(3)ÍndexInici