El dolmen Pedra Gentil està situat sobre un petit turó a prop del Pla d’en Duran, on hi passa el camí del Corredor. L’accés principal per arribar-hi és a la carretera d’Arenys de Mar a Sant Celoni, km 13,300, travessant la riera de Vallgorguina pel Pont d’en Pradell. El recorregut es pot fer a peu, per la drecera de llevant, amb bicicleta o amb cotxe.
El dolmen està constituït per set suports formats per pedres granítiques del lloc i una llosa superior de forma circular, que està partida en dos trossos.
Se’n sap molt poc de la història d’aquesta estructura funerària, perquè mai s’hi han fet excavacions. Antigament també se l’havia conegut com la Pedra Gelada.
Segons l’arqueòleg Ricard Pascual i Guasch, que va estar molts anys vinculat a Vallgorguina, aquest dolmen és del període neolític (3000/2500 a. de C.)
La notícia escrita més antiga que es coneix és de l’any 1878, quan el Centre Artístic d’Olot va emetre un informe signat per Josep Saderra i Joaquim Vayreda i Vila sobre la restauració del dolmen de l’any 1855 feta per en Josep Pradell i Cuch, home il·lustrat, que va consistir en la recol·locació de la part trencada de la llosa superior que estava tirada a terra. Segons la publicació del Centre Històric d’Olot i el llibre “Historia del Ampurdán” de l’autor Pella Forgas, la restauració va ser molt rigorosa i amb assessorament d’experts en arqueologia, cosa que va representar una gran despesa.
L’any 1987 l’Associació Cultural Vallgorguina va presentar un informe a la Generalitat de Catalunya, realitzat per l’arquitecte Ferran Llistosella i Vidal, per tal de consolidar l’entorn del dolmen.
L’Associació, junt amb un grup de gent del poble, va construir uns murets perimetrals per contenir les terres i evitar l’erosió. També es va col·locar al seu lloc original una de les pedres de suport que havia caigut feia temps.
L’any 1998 l’Ajuntament de Vallgorguina va aprovar un projecte amb el Servei de Parcs de la Diputació per condicionar l’entorn i el nou camí d’accés.
L’any 2016 el Servei de Parcs de la Diputació va signar un conveni amb l’Obra Social “la Caixa” per tal de mantenir els treballs de consolidació de l’entorn, delimitant l’accés a un corriol senyalitzat.
Durant el passat segle XX diversos autors van escriure sobre el dolmen Pedra Gentil o en van fer referència en els seus treballs.
Des de l’antiguitat s’ha relacionat el dolmen amb la bruixeria. Existeixen diverses llegendes, la més coneguda és la que recull el llibre “Iluro” de Josep Mª Pellicer i Pagès de l’any 1878. També en parla Joan Amades en el seu “Costumari català” i molts altres autors.
En l’actualitat el dolmen Pedra Gentil encara és un punt de referència pels col·lectius que practiquen la màgia negra. Cal recordar la concentració que hi va haver pels vols dels anys 80 del segle passat, que va col·lapsar tot el poble i també les carreteres de l’entorn.