És situada a sobre de l'antiga carretera de Vallgorguina a Sant Celoni, i sota l'Obaga de can Castellar o Pedra Gentil. Ara no té número, però li correspon el 10 i era del quarter 3.
Descripció: Era una masia de planta rectangular en força mal estat, que va ser derruïda l'any 1993 i només van deixar en peu la façana principal. Estava formada per baix i pis, i tenia l'entrada empedrada i la teulada era a doble vessant. La seva porta principal és d'arc de mig punt adovellat, una finestra és d'arc conopial decorat amb motius florals i religiosos i les altres 3 són de llinda plana. A la façana hi ha un rellotge de sol restaurat que diu Salvador Castellà Pagès any 1792. Tenia força terra de conreu. Entorn de la casa era de secà i a baix a la plana es podia regar, ja que tenien una resclosa al costat del pont d'en Pradell que per un rec portava l'aigua a una bassa. Collien blat, farratge, pel bestiar, patates, tenien carro i cavall, feien pallers. També tenien una vinya a la plana de can Carcassès que s'havia dit la Mallol, i de més antic una a Tapioles.
A la banda del darrere, on hi havia les quadres, diuen que havia estat una habitatge que era conegut amb el nom de cal Rei, devia ser una casa pels masovers o mossos que treballaven a la casa. L'any 1860 en el Nomenclàtor de la província de Barcelona, trobem catalogada can Castellar com una casa de pagès, i tenia el núm. 10. Actualment, la casa es va refer conservant només la façana i és una casa de colònies des de l'any 2000.
Història: A la visita pastoral que el pontificat de Ponç de Gualba va fer l'any 1314 hi trobem el nom de Gerard de Castellar, com a testimoni seglar d'aquesta casa, que va ser tonsurat pel bisbe a Sant Celoni.
En un cens de l'any 1362 en Guillem Castellar d'aquesta casa va pagar 13 sous i 9 diners com a contribució de la guerra que Pere el Cerimoniós mantenia contra el rei de Castella. (circular núm. 4 de l'arxiu Fidel Fita any 1960)
En el fogatge de 1380, troben en Castellar com habitant d'aquesta casa, circular núm. 4 de l'Arxiu Fidel Fita 1960.
En Joan Castellar el dia 16 de febrer de 1449, va ser convocat a Palautordera per aconseguir l'abolició dels mals usos, arran del conflicte Remença.
L'any 1497 es va fer un altre fogatge a Vallgorguina i surt documentat en Castellar com habitant d'aquesta casa. (Josep Esglésies)
L'11 de juliol de l'any 1553 el síndic de Vallgorguina Miquel Llunell va fer el fogatge del poble i es troba en Bernardí Castellar.
Pere Castellar va fundar un benefici l'any 1569 sota l'advocació de Sant Sebastià, al notari de Barcelona Mateu Falcó. Primer era un benefici personal i després de la mort del primer obtentor un benefici perpetu sota la invocació de Sant Sebastià.
El 12 de novembre de 1599, en Pere Castellar, es va adherir a l'acord signat per habitants del nostre poble, per poder comprar el terme de Vallgorguina, al noble Gasto de Montcada.
L'any 1629, hi ha una nova referència al benefici de Sant Sebastià del qual en són patrons els propietaris de can Castellar.
El dia 31 d'octubre de l'any 1642, Joan Castellar, pagès arrenda per quatre anys a Pere Pascual també pagès de Vallgorguina 2 camps per sembrar-hi el que convingui.
En el cadastre que es va imposar a partir de l'any 1715 amb el Decret de Nova planta des de Madrid, els catalans van haver de pagar molts més impostos. L'any 1790, la Victòria i en Salvador Castellar pagaven 20 lliures i 6 sous.
Josep Castellar, l'any 1766, es varen oposar a pagar el Dret de Vigília que reclamava el rector i va participar en un plet amb altres propietaris de masies del Vallgorguina. Al final de la concòrdia els pagesos es varen comprometre a pagar alguns quartans de blat a la rectoria, segons la casa.
L'any 1795, en Salvador Castellar va contribuir amb 5 lliures per la formació d'un cos de Miquelets i en Miquel Castellar amb 8 (guerra Gran 1793-95).
Una pubilla d'aquesta casa la Josefa Castellar Palaudories, es va casar amb en Josep Pradell i Cuch, (1815-1875).
En aquesta casa l'any 1918, i van anar de masovers en Josep Pons Pujades i la Rosa Torras Travesa, amb els seus fills Joan, Assumpció, Carme, Andreu i Pepita. Els pares d'en Josep, vivien a cal Poater, i de grans anaren a viure amb el fill, es deien Joan Pons Gaspart i Carme Pujades Bosch.
L'Andreu Pons Torras, es va casar amb la Maria Font Carós, i es quedaren de masovers. Van tenir tres fills, la Mercè, Josep i Lídia. En Josep va treballar uns anys a la casa amb els seus pares. L'any 1981 va marxar.
El masover d'aquesta casa es va posar d'acord amb el de can Puigdemir i cada dia portaven els pots de llet amb el carro a la fàbrica Sila de Sant Celoni.
Per arribar a la casa des de la carretera, s'havia de travessa la riera de Vallgorguina i tenien una passera que moltes vegades la riera se l'emportava. Actualment hi ha un pont.
"En Castellar" (ACA, Batllia General de Catalunya A-401, fogatges de l'any 1497) "Bernardí Castellar" (ACA Secció del Reial Patrimoni, fogatges núm. 2598, any 1553, f. XXVII)" En Castellar" (AACV, D.0238. Cens de l'any 1362)" Per una casa en despoblat anomenada Can Castellar situada a Tapioles. Propietari Pau Castellar" (AM, Cadastre del segle XIX, núm. 29, PV) "octubre de 1606. Castellara, Catalina, Paula 1 novembre, filla de Toni Mir i Antiga Castellara padrins Antoni Mir als castellars de Vallgorguina i Caterina Pradella, filla de Joan Pradell de Sta. Eulàlia de la parròquia de Palautordera. Miquel Sala, vicari de Vallgorguina" (ADB, Ll. IBap MAtr 1601- 1604, pàg. 48) "15 de febrer1771 morí de mort natural Margarida Castellar del Pou, vídua de Pau Castellar rebé tots els sagraments" (ADB, Ll. XXVIII Disposicions de difunts de Vallgorguina i Vilalba 1745-1836)
"1 novembre 1642. Joan Castellar pagès de la parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina, arrendament per temps de quatre anys a Pere Pascual també pagès de la parròquia de Vallgorguina de dos camps de Comandries" (ADB, Ll. XXI Cap Matr-Test Vallgorguina-Vilalba 1610-1653, pàg. 79) "Comandries, vinya, Josep Castanyer Montsant" (AM, relació general dels masovers, arrendataris i parcers de les finques confiscades any 1936)
"16 novembre 1642. L'honorable Joan Castellar pagès de sant Andreu de Vallgorguina fa venda a Joan Llunell fadrí d'un Staper per Spletar i li dona vuit anys de temps i que el dit Joan Llunell i pugui fer quatre Splets i dita peça de terra és en el lloc dit el Guell de sembradura 5 quarteres, afronta tramuntana amb les terres d'en Valls d'Olzinelles" (ADB, Ll. XXI Cap Matr-Test Vallgorguina-Vilalba 1610-1653, pàg. 81)
19 gener 1646. Joana Castellara muller de Joan Castellar pagès de la parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina fa venda a Pau Roca ferrer habitant en Vallgorguina d'un tros de Staper spletar. Afronta amb la capella de Santa Eulàlia junt amb la casa i de dalt a Santa Eulàlia fins a l'artiga d'en Steve Feliu i baix el camí de Vilalba fins a la vora dels Roures i dels roures fins al camí" (ADB, Ll. XXI Cap Matr-Test Vallgorguina-Vilalba 1610-1653, pàg.86)
"6 abril 1636. L'honorable Joan Pau Castellar pagès de Vallgorguina, fa venda d'una peça de terra dita les feixes de Narbutias situada en el lloc de Tapioles de sembradura quatre quarteres, a Isabet Puig com a curador de Bernat Puig son fill" (ADB, Ll. XXI Cap Matr-Test Vallgorguina-Vilalba 1610-1653, pàg. 63)
"13 desembre 1678. Jo Joan Casteller pagès útil i propietari del mas Castellar de la parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina, consigno aquells vuit sous de sens que tots anys Jaume Puig estava tingut i obligar a mi i mas successor... feia Jaume Puig al el dit Castellar i el restant del preu d'aquella peça de terra dites els roquinas, compra a el dit Castellar" (ADB, Ll. XXII Cap Matr-Test Vallgorguina-Vilalba 1667-1687, pàg. 112)
"Possessió anomenada d'en Castellar, situada a Tapioles, vinya, propietat Pere Castellar" (AM, cadastre del segle XIX, núm. 29, PV).