És a la banda sud del poble, molt a prop del Torrent del Sot Gran de Can Vilar, i arran d'on comença el bosc. Té el núm. 27 i era del quarter 2.
Descripció: Masia de planta rectangular, formada per baix i pis, i la teulada és a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El portal és de mig punt adovellat i la finestra de la sala és conopial amb festejadors i una espitllera. A sobre la finestra del menjador hi ha una pedra clau amb la data de l'any 1562 i una rosa anagrama de la família Valls. A la façana principal hi ha un rellotge de sol i un altre a la cara de llevant. Al seu interior el terra de l'entrada és de pedra. Si pugem a la sala, totes les portes que van a les habitacions són d'arc de mig punt i en una hi ha l'any 1898.
L'any 1860 en el Nomenclàtor de la província de Barcelona, trobem catalogada can Vilar com una casa de pagès important, i tenia el núm. 27.
Una de les característiques més notables d'aquesta casa és la seva torre de defensa de planta quadrada, que actualment està coberta per teula, però és evident que originalment s'acabava en terrat pla, possiblement guarnit de merlets o amb barana seguida d'espitllera. Aquest fet ho demostren unes gàrgoles que una representa un gos o llop, i l'altre un home vestit amb túnica i cinturó, que ara no tenen cap funció. Aquesta torre és al costat de ponent de la casa, i s'hi puja des d'una porta del primer pis de la masia. Al costat de migdia té quatre finestres, una de rectangular amb quatre pedres, i les altres tres són d'arc conopial amb decoracions diferents. A sota l'ampit hi ha espitlleres. A la façana sud hi ha una finestra d'arc conopial al 3r pis, a la façana oest, una finestra d'arc conopial al 2n pis, hi ha la façana nord, només hi ha espitlleres.
Història: Dels dos edificis, el més important és la torre, ja que a la comarca del Vallès Oriental no n'hi ha cap altre com aquesta. Per la seva tipologia i estructura respon a una torre romànica reformada al segle XV. Hi solia residir un cavaller, feudatari d'un senyor o del castlà d'un castell i servia per defensar l'hàbitat camperol.
En un cens de l'any 1362 en Vilar d'aquesta casa va pagar 13 sous i 9 diners com a contribució de la guerra que Pere el Cerimoniós mantenia contra el rei de Castella. (circular núm. 4 de l'arxiu Fidel Fita any 1960).
Can Vilar documentat en el fogatge de l'any 1380, circular núm. 4 de l'Arxiu Fidel Fita 1960.
El dia 16 de febrer de 1449, en Bertomeu Vilar va ser convocat a Palautordera per aconseguir l'abolició dels mals usos, arran del conflicte Remença.
L'any 1497 es va fer un altre fogatge a Vallgorguina i surt documentat en Vilar.
L'11 de juliol de l'any 1553 el síndic de Vallgorguina Miquel Llunell va fer el fogatge del poble i trobem la vídua Vilar.
A l'entrada de la casa hi ha gravat l'any 1713, que segurament deu ser una reforma. En una de les fornícules de la sala hi ha la data de 1898.
L'Esteve Morera Vall, l'any 1766, es varen oposar a pagar el Dret de Vigília que reclamava el rector i va participar en un plet amb altres propietaris de masies del Vallgorguina. Al final de la concòrdia els pagesos es varen comprometre a pagar algun quartà de blat a la rectoria, segons la casa.
Segons Antoni Pladevall El mas Vilar era un dumus o casa forta, és a dir una casa fortificada amb alou al seu voltant que tenia categoria jurídica especial, ja que els seus amos eren donzells o cavallers procedents de la pagesia alodial.
El primer que coneixem és el cavaller Bertomeu Vilar l'any 1458 i més tard trobem un nou cavaller en Joan Vilar que morí el 1528. Un altre Joan Vilar el 10 de juny de 1593, es va casar amb Paula Tries filla d'Antic Tries batlle natural d'Arenys de Munt i germana de Pere Antic Tries també batlle. En Joan Vilar va mori abans que la seva muller Paula, la qual sent vídua va fer testament el 1607. En aquests anys els Vilar tenien arrendat el mas a un francès anomenat Joan Cussachs que conreava les terres.
En el cadastre que es va imposar a partir de l'any 1715 amb el Decret de Nova planta des de Madrid, els catalans van haver de pagar molts més impostos. L'any 1790, l'Esteve Morera i de Valls va pagar 26 lliures i 17 sous.
L'any 1795, aquesta casa va contribuir amb 6 lliures per formar un cos de Miquelets (guerra Gran 1793-95)
Hi havien viscut en Josep Terrades Caballé i l'Àngela Domènech Puigvert, amb els fills Salvador i M. Concepció. En Salvador es va quedar a la casa i es va casar amb l'Anastàsia Pou Font, i van tenir 5 fills, Pepet, Paquita, Teresa, Felicià i Angelina. En Pepet es va quedar a la casa i es va casar amb la Maria Camins Camins, i van tenir 3 fills, Josep, Salvador i M. Carme.
En Salvador va ser l'últim masover de la casa, i actualment hi viuen els mateixos propietaris
Aquesta casa tenia força terra de conreu, una part de secà i l'altre de regadiu, aprofitaven l'aigua del torrent a través d'una resclosa i podien regar força terra. També en el Gual de can Vilar n'hi havia un altre que portava l'aigua a una bassa per regar les terres de l'entorn. Sembràvem blat, farratge i menja pel bestiar, feien pallers i tenien carro i cavall. També sembraven verdura pel consum de la casa. Tenien vaques porcs vedells, gallines galls dindis, etc. Hi havia un corral que a l'hivern si tancava el remat dels pastors del Pirineu.
Durant la guerra de 1936, els amos de can Valls i can Vilar varen marxar o s'amagaren i llavors aquesta finca va ser confiscada pel comitè i ajuntament de Vallgorguina que hi tallaren arbres per donar feina a la gent i fer les obres del poble.
Al torrent de can Vilar a uns 300 metres de la casa hi havia una font que abocava l'aigua a un petit pericó, i safareig. Als aiguats que hi va haver l'any 1962 es va omplir tot de sorra. També entorn d'aquesta casa hi ha dos lledoners molt grossos.
"En Vila" (AACV, D0238. Cens de l'any 1362). "Documents sobre fogatges de Montclús i de Montseny (segle XIV) vers l'any 1380. "En Vilar" (ACA, Batllia General de Catalunya A-401, fogatges de l'any 1497). "La viuda Vilar" (Secció del Reial Patrimoni, fogatges núm. 2598, any 1553, f. XXVII). "En Vilar" "1611. Joanna, Anna Casola, filla d'en Pere Casola masover de la casa del Vilar i d'Antiga Casola, muller seva" (ADB, Ll. I Bap Vallgorguina 1601-1604). "Vidi in vist dia 24 novembre 1635. Aquí estan assentats els confirmats per en Garci Gil Manrique bisbe de Barcelona fent visita en Vallgorguina. Jaume Llunell padrí d'Antoni Casola. Bertomeu Bellsolei padrí de Pere Casola" (ADB, Ll. I Cof 1601-1604). "10 març de 1725. Matrimoni fet per Joan Vilar fill legítim i natural de Diego Vilar pagès de Vallgorguina amb Paula Sura donzella filla legitima i natural de Geroni Sura pagès de Vallgorguina... Josep Vilar braser, cunyat de la dita Paula Sura per lo amor que vers aquella afronta com a cunyada... en plaer i satisfacció de sas legitimes... perpètuament sobre aquella peça de terra part vinya plantada i part boscosa situada a les vinyes dites de casa Vilar, afronta a sol ixent amb la peça de Bertomeu Clarens i a tramuntana amb honors de Maria Puig" (ADB, actes de censals any 1725, caixa núm. 47) "Llevadors de censos de les vinyes del Sot d'en Puig, format al primer de gener de 1787. Calmen les pensions a 11 de novembre. Josep Vilar fa tots anys 3 tt." (Actes de censals any 1725, caixa núm. 47). (LV, núm. 150, pàg. 13) "Can Vilar: Aquesta masia és una de les més interessants del Terme" (Núm. 50, pàg. 18)