Des de la carretera de Vallgorguina, direcció Arenys, seguirem el camí de la dreta, després de la gasolinera, travessant la riera de Vallgorguina i la font de Sant Josep. La masia la trobem al costat de can Mascaró. Té el núm. 20, i és del quarter 2.
Descripció: Masia de planta rectangular, té porta d'arc de mig punt adovellada i 4 finestres de llinda plana i una de conopial que potser són del segle XVI. Està formada per baix, pis i unes golfes. La teulada és a dos vessants i una altra inclinada més baixa. Té un rellotge de sol a la façana. A la pedra d'una llinda hi ha la data de l'any 1800.
Adossada a la casa hi ha una petita capella, dedicada a Sant Josep. L'any 1860 en el Nomenclàtor de la província de Barcelona, trobem catalogada can Pujades com un caseriu important, i tenia el núm. 20.
En aquesta casa hi havia força terra de conreu, una part de secà i l'altre de regadiu, sembràvem blat, farratge i menja pel bestiar, feien pallers i tenien carro i cavall. També sembraven verdura pel consum de la casa.
Història: A la visita pastoral que el pontificat de Ponç de Gualba va fer l'any 1305 hi trobem el nom de Guillem Pujadas, com a testimoni seglar d'aquesta casa.
L'any 1362 en Pujada va pagar 13 sous i 9 diners com a contribució de la guerra que Pere el Cerimoniós mantenia contra el rei de Castella. (circular núm. 4 de l'arxiu Fidel Fita any 1960).
En el fogatge de l'any 1380 trobem documentat en Pujades, circular núm. 4 de l'Arxiu Fidel Fita 1960.
En el fogatge de l'any 1477 hi surt documentat en Jaume Pujades.
L'any 1497 es va fer un altre fogatge a Vallgorguina i surt documentat en Pujada.
L'11 de juliol de l'any 1553 el síndic de Vallgorguina Miquel Llunell va fer el fogatge del poble i si trobem en Joan Pujades.
A l'era de can Pradell de la Serra el dia 12 de novembre de 1599 si va reunir les universitats de Vallgorguina i de la Serra amb el notari Josep Sorís, per aixecar acta de l'acord que s'havien de prendre, per poder comprar els termes de Vallgorguina i Vilalba Sa Serra. Per part d'aquesta casa hi eren l'Antiga, viuda de Pujades acompanyada del seu fill Antoni, es van adherir a l'acord signat per habitants del nostre poble, per poder comprar el terme de Vallgorguina, al noble Gastó de Montcada.
Josep Pujades d'Arenys de Munt propietari del mas, l'any 1766, es varen oposar a pagar el Dret de Vigília que reclamava el rector, i va participar en un plet amb altres propietaris de masies del Vallgorguina. Al final de la concòrdia els pagesos es varen comprometre a pagar algun quartà de blat a la rectoria segons la casa.
En el cadastre que es va imposar a partir de l'any 1715 amb el Decret de Nova Planta des de Madrid, els catalans van haver de pagar molts més impostos. L'any 1790, el masover de Can Pujades va pagar 13 lliures i 10 sous.
L'any 1795, aquesta casa va contribuir amb 5 lliures per formar un cos de Miquelets (guerra Gran 1793-95)
La petita església que hi ha al costat dret de la masia va ser construïda l'any 1905, hi havia una vidriera i el rosetó que eren obra d'Antoni Gaudí.1852-1926. Antoni Gaudí, era amic del pare Lluís M. de Valls i Riera, i va passar diferents temporades a la masia de can Pujades i com agraïment i va deixar una obra de gran valor artístic. A la vidrieria hi havia la imatge de l'Arcàngel Sant Miquel, feta durant el seu temps d'estudiant (voltant de 1878) i el rosetó va ser fet sobre l'any 1925. Malauradament, l'abril de 2015, es va saber que aquestes vidrieries, van ser portades al MNAC per un període de vuit anys, i en el seu lloc ens han dit que si va posar una rèplica.
L'any 1935 Mn. Narcís Saguer i Vilà que era el capellà de Vallgorguina va demanà l'ajuda econòmica a la Sra. Mercè Valls Espriu per a poder construir la Sala Germanor, i aquesta Sra. va fer una aportació que va pagar totes les obres de la Sala. La Sra. Mercè, era neboda del pare Lluís M. de Valls, que era l'autor dels versos que hi ha a cada costat de la Sala Germanor.
Durant la guerra els amos d'aquesta masia, varen marxar o s'amagaren i llavors aquesta finca va ser confiscada pel comitè i ajuntament de Vallgorguina que hi tallaren arbres i amb els diners que treien van fer les obres del poble. També durant la guerra els republicans hi muntaren el servei d'intendència, roba, sanitat, etc.
Els últims masovers que hi van viure van ser en Pepet Fontanella Pujol i la Magdalena Torras Besa, amb 2 fills Joaquim i M. Rosa. En Pepet a més de cuidar les terres de la casa, també havia fet de traginer. A vegades amb la família també hi vivia un nevot d'en Pepet que es deia Josep Fontanella Reverter, i quan tenia 12 anys va trobar una bomba de mà als voltants de la casa i en manipular-la li va explotar i va morir.
Anteriorment, hi havia viscut en Pere Tarrides Rovira i la Rosa Coll Sibina, que havien tingut tres filles, Maria (va morir) Emilia i Pepeta.
Un altre fet important d'aquesta casa és que a partir de l'any 1967, s'hi va amagar la imatge de la Mare de Déu de Núria. Fent una mica d'història, el Bisbe d'Urgell va demanà al Papa Pau VI la coronació canònica de la Imatge de la mare de Déu de Núria. Però un grup de persones que no hi estaven d'acord perquè es volia instrumentalitzar aquest acte per donar suport al règim d'en Franco, una nit la va robar i per diverses carreteres van arribar amb cotxe fins a Vallgorguina i la masia de can Pujades on va ser amagada fins a l'any 1970, i després en altres llocs, fins que va ser retornada a Núria l'any 1972.
A partir de l'any 1969 aquesta casa va passar a formar part del Col·legi Santa Fe juntament amb la de can Mascaró i totes les pallisses, quadres i noves dependències que s'hi van construir. Quan va ser arreglat si va fer col·legi guiat per un grup de persones sota la direcció de Mn. Josep M. Nicolau i la Sra. Dolors Ruvirola. L'any 2001 va tancar, i la finca va ser comprada pel Sr. Carles Piernas del Amor
Abans d'arribar a la casa hi ha la Font de Sant Josep, que era una de les més visitades a l'època que hi havia estiuejants a Vallgorguina i es feien excursions per a visitar les fonts. Durant uns anys es va dir també la font dels Enamorats. Joan Aymerich Rocabayera l'any 1935, hi va dedicar una bonica sardana que sabem que va ser escrita per en Jaume Garcia.
Font de Sant Josep, El sol, per copsar l'encís,
racó agradós de Vallgorguina, s'atansa fins al fullatge,
sota un dosser florit, i l'ocellet xerradís,
canta l'aigua cristal·lina. Sovint hi va en romiatge.
En un humil capellò, L'esperit s'hi sent feliç,
el Sant fuster s'endevina, lliure d'un veïnatge,
donant la mà a l'infantó, que és tast del paradís,
que el mira amb gràcia divina. La dolcesa del paratge.
"En Pujada" (ACA, Batllia general de Catalunya A-401, fogatges de l'any 1497) "Joan Pujades" (Secció del Reial Patrimoni, fogatges nº 2598, any 1553, f. XXVII) "En Pujada" (AACV, D0238, cens de l'any 1362) "Documents sobre fogatges de Montclús i de Montseny (segle XIV) vers l'any 1380. En Pujada" (LV, núm. 150, pàg., 13) "Casa de pagès denominada mas Pujades. Lluís Valls Riera any 1919" (RP, Ll. 3, t. 94, f.293) "Pujades, 6 de març de 1611. Maria Anna filla de Joan Pujades i de Joanna Pujades la muller seva" (ADB, Ll. I Bap Matr Vallgorguina 1601-1604) "29 desembre 1726 en l'església de Sant Andreu de Vallgorguina, foren desposats per paraules, Mariano Ricós, fadrí, pagès amb Isabel Quintana donsella, Testimonis Rafael Mascaró fadrí, apotecari i Miquel Pujades estudiant tots de Vallgorguina" (Ll. XIV Matr Vallgorguina 1697-1775, pàg. 62)
"Possessió anomenada d'en Pujades, vinya situada a la solella en el turó Trencat" (AM, cadastre del segle XIX, núm. 76)