La casa es troba a la banda esquerra del sot conegut pel mateix nom, o de can Saleres, no gaire lluny de la riera. Actualment, no té número, però li correspon el 24 i era del quarter 2.
Descripció: Masia de planta rectangular i tipus quasi basilical. Està formada per planta baixa, pis i unes golfes. A la façana principal hi ha una porta d'arc de mig punt; a la dovella de clau de la porta, hi ha gravat l'any 1856, També hi ha tres finestres de llinda plana. L'any 1890 s'hi va fer una reconstrucció important. Abans de fer-hi les obres en una paret hi havia una inscripció que deia "Agustí Valls 1856". La casa constava de habitatge pels amos i pels masovers.
La casa és de tres cossos, el central cobert a doble vessant, més alt que els laterals, que tenen la teulada a una sola vessant. Aquest estil de construcció, no és gaire habitual a Vallgorguina. A la façana hi ha restes d'un rellotge de sol.
L'any 1860 en el Nomenclàtor de la província de Barcelona, hi ha catalogada can Ricós com una casa de pagès, amb el núm. 24. En aquell moment la casa estava deshabitada.
Entorn de la casa hi havia les terres de conreu moltes de les quals de secà. A la part baixa n'hi havia de regadiu les quals regaven aprofitant l'aigua d'un safareig, però també n'obtenien de la riera mitjançant una resclosa que servia per omplir una bassa. Tenien bestiar, collien blat, farratge, i hortalisses pel consum de la casa.
Història: Les primeres notícies d'aquesta casa les trobem entre els anys 1151 i 1157, per les disputes entre Riambau I del Montseny i l'ordre dels Hospitalers de Sant Celoni, per un testament. El comte Ramon Berenguer IV va dictar un laude on deia que "uns alous que Riambau I tenia en el terme de Vallgorguina, prop del Pradell, i Santa Eulàlia de Tapioles i el mas Richer (Ricós) passaven a mans dels Hospitalers".
L'any 1362 en Richos que vivia en aquesta casa va pagar 13 sous i 9 diners com a contribució de la guerra que Pere el Cerimoniós mantenia contra el rei de Castella. (circular núm. 4 de l'arxiu Fidel Fita any 1960)
En el fogatge de 1380, troben en Bertomeu Ricós (Richós) com habitant d'aquesta casa, circular núm. 4 de l'Arxiu Fidel Fita 1960.
L'any 1497 es va fer un altre fogatge a Vallgorguina i surt documentat en Riques com habitant d'aquesta casa.
L'11 de juliol de l'any 1553 el síndic de Vallgorguina Miquel Llunell va fer un altre fogatge del poble i es troba en Bernardí Ricós com habitant d'aquesta casa.
El dia 12 de novembre de 1599 es va reunir a l'era de Can Pradell de la Serra les universitats de Vallgorguina i de la Serra amb el notari Josep Sorís, per aixecar acta de l'acord que s'havien de prendre, per poder comprar els termes de Vallgorguina i Vilalba Sa Serra, al noble Gastó de Montcada. D'aquesta casa hi va assistir en Salvi Ricós.
En Felip Ricós, l'any 1766, es va oposar a pagar el Dret de Vigília que reclamava el rector i va participar en un plet amb altres propietaris de masies del Vallgorguina. Al final de la concòrdia els pagesos es varen comprometre a pagar algun quartà de blat a la rectoria, segons la casa.
En el cadastre que es va imposar a partir de l'any 1715 amb el Decret de Nova planta des de Madrid, els catalans van haver de pagar molts més impostos. L'any 1790, en Felip Ricós va pagar 10 lliures i 5 sous.
L'any 1795, en Felip Ricós va contribuir amb 2 lliures per formar un cos de Miquelets (guerra Gran 1793-95)
L'Agustí Ricós era un dels propietaris importants de boscos de suro. L'any 1815 aquesta casa portava suro als obradors d'Arenys de Mar. El transport ho feien carreters del mateix poble. (pàg. 40 i 94) del llibre la indústria del suro a Arenys de Mar.
La fil·loxera a Vallgorguina va fer que s'haguessin d'arrencar tots els ceps, entre els anys 1885-88. Per aquest motiu la Diputació de Barcelona va perdonar el pagament d'un any de l'impost de la vinya. L'Agustí Valls Valls, en tenia una al costat d'aquesta casa.
Els últims propietaris d'aquesta casa es deien Agustí Valls Miró i Maria Paytuví Gras, no tenien fills. Cap a l'any 1955 varen baixar a viure al poble, ja que si van condicionar la casa coneguda com a Cal Peix. Era una habitatge de la Carretera Vella. L'Agustí la va modificar deixant un garatge amb l'entrada, per la carretera Vella. A sobre hi va fer la habitatge, amb l'entrada per la Carretera Nova. Es va conèixer per can Ricós.
Des de principis de l'any 1930 fins acabada la guerra, a la masia de can Ricós i van viure de masovers, en Joaquim Mora Pujades i la Lluïsa Alomà Reverter amb els seus fills Josep i Assumpció i en Jaume pare d'en Joaquim. L'any 1939 van marxar a viure a can Botella del Solell, masia que havien comprat l'any 1931. Després hi va viure en Joan Mandil Casterà i la Cecília Morè Freixes, i els últims masovers van ser en Juan Pinazo Barba i l'Antònia Rueda Arjona, que tenien 3 fills Isabel, Miquel i Juan Antonio. Aquesta gent hi va viure des de l'any 1972 al 1997 aproximadament.
Els propietaris Agustí i Maria, van morir i la casa va passar a uns nebots que la van arreglar i restaurada, l'any 2001, amb la intenció de fer-hi turisme rural, però després l'any 2011 va ser venuda a una societat que també treballa per legalitzar-la i poder fer que la masia sigui de turisme rural.
L'Agustí Valls Miró va preservar el Pi Gros d'en Ricós, per la seva grandària. Està situat a dalt la carena del mateix nom. Aquest arbre sobresurt pel mig dels altres i és vist des de diferents llocs del poble.
L'Agustí era una de les poques persones del poble que l'any 1936, era subscriptor de la Vanguardia. Aquest home també va tenir el primer cotxe de Vallgorguina que va comprar amb l'Esteve Travesa Pradell i el feien anar tots dos quan el necessitaven.
A uns 20 metres de la casa hi ha una font amb el nom de la casa que aboca l'aigua a una pica i va a un safareig que hi rentaven la roba i regaven les terres. D'aquesta font hi ha la següent poesia:
La font de Can Ricós
Oh fontinyola d'en Ricós,
fontinyola del broc de canya!
En Quim cercoler m'ha acompanya,
m'hi acompanya tot bondadós.
Si fila prim tota a redós
de sa modèstia, s'hi banya
el silenci del bosc i estranya
pau hi glopeja amb plor joiós.
El càntir ventrut del roder
va omplint-se, a dojo, de música
i, un cop ja vessa de tan ple,
l'enlaira i diu: -Beveu, si us plau-
Oh la font d'en Ricós! Us fica
al cor regalims de cel blau...
"Documents sobre fogatges de Montclús i de Montseny (segle XIV vers l'any 1380. En Bertomeu Richós" (LV, núm. 62-150, pàg.8-13) "En Riques" (ACA, Batllia general de Catalunya A-401, fogatges de l'any 1497) Bernadí Ricós" (secció del Reial Patrimoni, fogatges núm. 2598, any 1553, f. XXVII) "En Richos" (AACV, D0238. Cens de l'any 1362)
"16 març 1545. Nos Bernardinos Sallers als Ricós agricultor parrochia Sancti Andree de Vallgorguina in mansum pre dita parrochia... pessa de terra meam dicta parrochia, in loco vulgo dicto los Codonyés cirtio honore den Mascaro" (ADB, Caixa núm. 47) "Partida Barral del Codonyers, secà" (AM, cadastre, any 1947, núm. 25, f. 25-1)
"Ricós Marianna 9 abril 1602, font batejat Marianna filla de Salvi Ricós i Magdalena, padrins Salvi Ricós i Anna Cusulla. Pere Domènech vicari" (ADB, Ll. I Bap Matr Vallgorguina 1601-1604, pàg., 13) "29 desembre 1726 en l'església de Sant Andreu de Vallgorguina, bisbat de Barcelona, present de mi Joan Baptista Sapera pvre. Rector de la dita parròquia avent precedit les degudes llicències foren desposats per paraules de presents segons disposició, Mariano Ricós, fadrí, pagès fill legítim i natural de Mariano Ricós difunt pagès de Vallgorguina i de Rosa Cavaller abans Ricós muller d'aquell vivent amb Isabel Quintana donsella filla legitima i natural de Josep Quintana pagès de la parròquia de Sant Mus de Cànoves, testimoni Rafael Mascaró fadrí apotecari i Miquel Pujades estudiant tots de Vallgorguina" (Ll. XIV matr Vallgorguina 1697-1775, pàg. 62) "Vuy que comptem 23 febrer 1627, òbit de Pere Ricós fadrí fill legítim i natural de Salvi Ricós fou soterrat al cementiri de la present parròquia en lo vas de casa dels Ricós" (Ll. XXIII Òbits Vallgorguina-Vilalba 1601-1645) "4 setembre 1630 se dona eclesiàstica sepultura al cos de Francesc Manojue Stranger lo qual fonch trobat mort de punyalades en la vinya d'en Ricós de la dita parròquia de Vallgorguina" (ADB, Ll. XXIII Òbits Vallgorguina-Vilalba 1601-1645) "7 desembre de 1659 en l'església parroquial de Sant Andreu de Vallgorguina ha estat batejada per mi Josep Llaguna, pvre. Maria, Àngela Magdalena, filla legitima i natural de Jaume Planells i Ricós pagès i d'Elisabet muller seva" (Ll. IV Bap Vallgorguina 1644-1709)
"Possessió anomenada can Ricós, vinya de segona" (AM, cadastre del XIX, núm. 132)