En buscar informació per fer la fitxa del Molí Nou, hem contactat amb algunes persones que hi havien viscut de petites que han explicat com era aquesta casa.
Amb els records d'aquestes persones i les dades recopilades en diversos documents de l'arxiu de l'Associació Cultural Vallgorguina hem aconseguit completar i publicar aquesta fitxa.
També adjuntem la transcripció d'un document referent a la construcció del Molí i a les diferents persones que, fins al seu tancament, hi varen viure fent de moliners.
Aquest document ha estat trobat per Josep Ayats i Eduard Claver, membres del grup de recerca de Santa Maria de Palautordera, als quals volem agrair que ens hagin donat una còpia per a l'Arxiu i també per deixar-nos-el publicar.
Podreu veure que algunes dades apareixen esmentades en els dos reculls.
Situació: La casa i el molí eren a l'actual polígon del Molinot, arran de la riera de Vallgorguina, just on ara hi ha la discoteca. Tenia el núm. 26 i era del quarter 3.
Descripció: Era una casa de pagès força gran que tenia 4 departaments on vivien diferents persones. A la part baixa, també hi havia un molí fariner.
En el Nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1860, el Molí Nou hi surt catalogat com una casa de pagès, amb el núm. 26.
Per fer anar el molí calia la força de l'aigua la qual s'obtenia de la riera de Vallgorguina mitjançant una resclosa que es trobava molt a prop de can Pradell de Baix. A través d'un rec, l'aigua era portada a una bassa situada al costat del molí, i d'allà anava per un tub que la feia arribar, amb la força necessària, al mecanisme que feia rodar la mola. Després, l'aigua tornava a la riera.
Més avall de can Pradell de Baix hi havia una passera que travessava la riera de Vallgorguina i una altra per sobre del rec que portava l'aigua al molí. La gent hi passava quan anava al Molí Nou o a Palautordera. Aquest molí va moldre blat fins a l'any 1949.
Al voltant d'aquests habitatges hi havia terres que eren conreades per la gent que hi vivia. En Josep Nicolau també tenia vaques i, a més de les viandes per al consum de la família, hi sembrava farratge per al bestiar. Al costat del bosc hi havia un camp d'avellaners i una vinya d'on, cada any, n'obtenien el vi per al consum propi.
En Josep Clavell Gras explicava que cap als anys vint es va fer servir el molí per
moldre pedra i que, a causa de la pols que es produïa en el seu procés, diverses persones varen morir tísiques, nom que aleshores rebien les persones malaltes de tuberculosi.
"Peça de terra en el lloc anomenat Moli nou o Molinot, nord la séquia del Molí, llevant la riera de Vallgorguina" (RP, Ll. 2, t. 48, f. 170)" "El Molinot per moldre necessitava aigua que agafaven d'una resclosa de la riera (LV, núm. 185, pàg. 10)" "Peça de terra en el lloc anomenat el Moli nou o Molinot, cereals, bosc, vinya, travessa de llevant a ponent per l'antic camí de Vallgorguina a Santa M. de Palautordera,
nord la séquia del molí, llevant la riera de Vallgorguina, ponent el torrent de Tapioles" (RP, Ll. 2, t. 48, f. 170).
Història: En el cadastre de l'any 1790, Joan Clos hi apareix com a moliner. Uns anys més tard, el 1905, era Josep Clos qui feia anar el molí de farina.
En els darrers anys en un d'aquests habitatges hi va viure Josep Nicolau Orris i Carme Ventura Villanueva, amb el seu fill Mingo, que després de la guerra va ser conegut com el Manco, ja que un tret se li va endur el braç. Inicialment, aquest home va treballar de carboner al bosc, però més tard es va dedicar a la compravenda d'arbres. En Mingo es va casar amb Maria Antolínez Rodríguez, amb qui va tenir dos fills, en Josep i la Teresa.
En una d'aquestes cases, també hi va viure Damià Montasell. Aquesta dada l'hem obtinguda a partir d'una foto de la germandat de Sant Sebastià, de l'Arxiu.
També varen ser moliners d'aquest molí Joan Castañé Rocasa que es va casar dues vegades: primer amb Joaquima Masferrer Teixidó, amb qui va tenir 2 fills, Antoni i Rosa; i després amb Montserrat Carbó Navarro, amb qui va tenir 2 filles, Joaquima i Fina.
Cap a la dècada dels cinquanta hi van viure uns quatre anys Joan Bruset Teixidó i Carme Bassa Fonoyet.
Bibliografia: Recull oral, la Vall. Arxiu documental de l'Associació Cultural Vallgorguina, Garcia-Pey, Enric. Vallgorguina. Recull de noms antics i moderns. Vallgorguina: Associació Cultural Vallgorguina Portals i Martí, Joan. Vallgorguina la vall, la parròquia, el poble una llarga història. 2011.
(Document. Transcripció)
Molí Nou de Vallgorguina
Any 1818. JOAN PRADELL I REHULL, pagès de Vallgorguina, SENYOR DIRECTE d'un tros de terra de cabuda 2 quarteres, conegut corn La Feixa Llarga, situat en el terme de Vallgorguina, fa establiment conjuntament i proindivisió, a favor de Miguel Burgada i Pladevall, pagès de Gaserans, i a Jaume Texidor, moliner, habitant en la vila de Palautordera. Aquest tros de terra afronta:
Solixent: amb Ia Riera de Vallgorguina. Migdia: amb restant honor del Mas Pradell, pel mig marge, i cloper o roquer.
Ponent: part amb honor del dit estabilient, i part amb la Riera de Trentapasses. Tramuntana: amb la mateixa Riera de Trentapasses.
Se signen uns pactes on es diu: Que els propietaris del Mas Pradell, seran els preferents a altres, a I' hora de fer servir el molí.
Que els Adquiridors prendran l'aigua de la Riera de Vallgorguina, i es farà una resclosa de 3 pams d'alçada, i el rec serà de 3 pams d'amplada, que sortirà de sota del prat dels pins passant per la feixa llarga. Que l'establiment cedeix a l'Adquiridor, tots els quadrats de pi, que es necessitaran per a fabricar i construir Ia casa del molí, corn també les canals per a passar i córrer l'aigua.
Li correspon a Joan Pradell, com a propietari del Mas Pradell, tant pels títols i drets d'ell, com dels seus antecessors, i des del temps en què no hi ha memòria d'home en contra.
Aquest establiment es fa a Sant Celoni el 25 d'abril de 1818. El dia 18 de juny, Joan Pradell fa àpoca d'haver rebut de Miguel Burgada i Pladevall, pagès de Gaserans la quantitat de 150 Lliures Barcelona, que és l'entrada de l'establiment del tros de terra esmentat anteriorment.
Any 1818. VENDA d'un tros de terra per part de JAUME TEXIDOR, moliner, a favor de MIQUEL BURGADA. Diu així:
Jaume Texidor, moliner, habitant en la vila de Palautordera, però ara en Hostalric, declaro que el dia 25 d'abril proppassat, Joan Pradell, pagès de Vallgorguina, ens va establir conjuntament i proindivisió, a mi i a Miguel Burgada, un tros de terra situat en el terme de Vallgorguina, per a construir un molí fariner, baix el cens de 3 quarteres de blat xeixa i dues gallines, i una entrada de 150 Lliures Barcelona.
En I 'actualitat, ja hem construït el rec i iniciat Ia bassa i altres fabriques per al dit molí.
Però a conseqüència de que després, m'han proposat un altre establiment per a un molí en la propietat del Mas Verneda del dit terme de Palautordera, i al costat de Ia Tordera, on crec que disposaré de més aigua, VENC a Miguel Burgada i Pladevall, pagès de Gaserans, tots els meus drets de la meva part de
l'establiment del tros de terra de 2 quarteres situat en el terme de Vallgorguina.
El preu és de 235 Lliures.
Aquesta venda es fa a Sant Celoni el 26 d'octubre de 1818.
Any 1825. ESTABLIMENT d'un molí fariner per part DE MIQUEL BURGADA PLADEVALL, pagès de Gaserans, a favor de PERE TRESSERRES LLEGET, moliner de Sa Ma de Palautordera. Diu així: Jo, Miguel Burgada i Pladevall, pagès de Gaserans, estableixo a Pere Tresserres Lleget, moliner de Santa M. de Palautordera, tot aquell molí fariner d'una mola, al costat d'un tros de terra de cabuda 2 quarteres, situat en el terme de Vallgorguina, que afronta:
Solixent: amb la Riera de Vallgorguina.
Migdia: amb Miguel Valls, flequer de la vila de Sant Celoni.
Ponent: part amb el dit Valls, i part amb la Riera de Trentapasses.
Tramuntana: amb la mateixa Riera de Trentapasses.
Any 1841. JOAN PRADELL I REHULL, pagès de Vallgorguina, SENYOR DIRECTE d'un tros de terra de cabuda 2 quarteres, coneguda com La Feixa Llarga, situat en el terme de Vallgorguina, lloa i aprova l'establiment fet per Miguel Burgada i Pladevall, pagès de Gaserans, a favor de Pere Tresserres Lleget, moliner de Santa M. de Palautordera.
Any 1843. ESTABLIMENT fet per Pere Tresserres Lleget, hisendat i veí de Barcelona, a favor de Joan Lloreda i Fortuny, bracer de Llavaneres, d'un Molí fariner, amb casa i una porció de terra de 2 quarteres, situat al terme de Vallgorguina. Diu així: En la ciutat de Mataró davant notari:
Jo, Pere Tresserres Lleget, natural de Santa M. de Palautordera, però vivint ara
en Barcelona, per millorar, estableixo a Joan Lloreda i Fortuny, bracer i veí del poble de Sant Andreu de Llavaneres, tot aquell Molí fariner d'una mola, amb sa casa, bassa, resclosa, recs, una mola usada i una de nova, rodet, panys, canals, i altres arreus i eines, junt amb una porció de terra de conreu de 2 quarteres, situat al terme i parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina, que afronta:
Solixent: amb la Riera de Vallgorguina.
Migdia: amb Miguel Valls, flequer de la vila de Sant Celoni.
Ponent: part amb el dit Valls, i part amb la Riera de Trentapasses. Tramuntana: amb la mateixa Riera de Trentapasses.
Li pertany a Pere Tresserres Lleget, per establiment que li feu l'any 1825, en Miguel Burgada i Pladevall, pagès de Gaserans.
Any 1846. DEBITORI fet per Pere Tresserres Lleget, moliner i veí de Sants Barcelona), a favor de Salvador Vilar, fadrí, pagès del poble de Campins. Diu així: Sia notori, que Pere Tresserres Lleget, Moliner, veí del poble de Sants del Pla de Barcelona, de sa Lliure voluntat, reconeix i confessa deure i voler pagar a Salvador Vilar, fadrí, pagès del poble de Campins, la quantitat de 600 Lliures moneda Barcelona, que li ha deixat graciosament i sense interès ningú i promet que li tornarà en el termini de dotze anys. I per facilitar el cobrament, Tresserres el faculta per a poder cobrar de Joan Lloreda, Moliner de Vallgorguina, el cens de 50 Lliures que cada any li paga per l'establiment que li va fer el 5 de febrer de l'any 1843, en poder del notari de Mataró Joaquim Segarra.
Any 1855. VENDA PERPÈTUA feta per Joan Lloreda i Fortuny, Moliner del terme de Vallgorguina, a favor de Joan Clos i Paytovi, també Moliner, de Breda. Diu així: Sia notori, que Joan Lloreda i Fortuny, Moliner, natural de Llavaneres i veí del poble de Palautordera, VEN perpètuament a favor de Joan Clos i Paytovi, també Moliner, natural de la Païsa de Campins i veí de la vila de Breda, tot aquell Molí fariner d'una mola, amb sa casa, bassa, resclosa, recs, una mola usada i una de nova, rodet, panys, canals, i altres arreus i eines, junt amb una porció) de terra de conreu de 2 quarteres, situat al terme i parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina, conegut com el Molí Nou d'en Tresserres, que afronta:
Solixent: amb la Riera de Vallgorguina.
Migdia: amb Miguel Valls, flequer de la vila de Sant Celoni. Gasos molt tòxics. En morir varen deixar dos fills: Damià, que aleshores tenia quatre anys, va anar a viure a Taradell, a casa de l'avi Damià Clos, que havia anat a viure a casa d'una filla seva.
L'altre fill, Ramon, més petit que Damià, va anar a viure amb la família Tayeda i
anys més tard, va anar a viure a Màlaga, on viu actualment.
Damià Clos, ens explica que el molí feia terra per a fer terrissa, que la portaven a Breda i a la Bisbal. La pedra l'anaven a recollir a la llera de la Tordera a la zona del Pont Trencat. La carretejaven en carro fins al Molí Nou. Aquestes pedres eren blanques amb unes aigües grises que es deien"pedra foguera". Les pedres les cremaven en un forn per a fer-les més toves, i després passaven per les moles del molí, i sortien feta sorra. Per a fer treballar el forn, feia falta molta llenya i l'avi d'en Damià Clos, que també es deia Damià Clos, va comprar la finca del Mas Oliver, que tenia molts boscos i, per tant, llenya per a cremar. Per a moure les pales del molí, portaven l'aigua des d'un punt del torrent situat més amunt en direcció a Vallgorguina, i per mitjà d'un rec arribava fins a una gran bassa que estava a prop del molí. I des d'ací, aprofitant el desnivell existent, la força hidràulica movia les moles de pedra.
La superfície de les terres que pertanyien al Molí Nou, era d'un parell de quarteres i estava situat al lloc on ara hi ha una discoteca dintre d'un polígon industrial, mal dit el Molinot. El seu nom correcte seria el Molí Nou.
"Informació treta del llibre els Masos de Palau (1515-2015), de Josep Ayats i Eduard Claver."