La masia de Can Bordes està situada darrere de la Solana. Pertany al quarter 4, amb el número 3. Descripció: La construcció és de planta rectangular. Per un costat, es troba adossada a una altra casa, coneguda actualment com a Cal Llop. Està formada per planta baixa i pis, i la teulada és a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Hi ha una finestra amb llinda plana. Davant de la casa hi ha l'era i a la façana hi ha un rellotge de sol. En el Nomenclàtor de la província de Barcelona (1860) hi trobem Can Bordas, catalogada com a casa de pagès i tenia el núm. 2. En un safareig que hi ha a dins de la casa s'hi troba gravat l'any 1870.
Les terres de can Bordes eren feixes molt petites de secà, només hi havia un petit tros de regadiu. Collien blat, farratge per als animals i vianda per al consum dels membres de la casa. També cuidaven un tros de terra al Pla del Forn i una vinya a Tapioles coneguda com la vinya d'en Bordes, d'on treien vi per al consum propi de tot l'any. A sota l'era de la casa, hi feien el paller. Tenien bestiar que tancaven a les quadres de Cal Llop. Havien tingut ramats de porcs que guardaven a les corts de la casa i els portaven a pasturar. També varen tenir un carro i un burro per a les feines del camp. Els homes de la casa també anaven a treballar de jornalers al bosc.
Història: La data més antiga de la qual es té coneixement de l'existència de la casa és 1658. El 3 de gener d'aquell any va ser batejat per Antoni Joan Fageda, prevere vicari, Andreu, Joan, Vallerià, fill legítim i natural de Joan Bordes, habitant de Vallgorguina i la seva dona Teresa. Padrins Andreu Pujades, fill del mas Pujades i Maria Mascarona, tos de Vallgorguina. (ADV. Bap. 1644-1709).
Enric Garcia Pey en el seu llibre Vallgorguina. Recull de noms antics i moderns, diu que la primera edificació situada en el lloc on ara hi ha la masia, podria haver estat una barraca de carboner, al segle XVI.
A partir del cadastre que es va imposar des de Madrid, l'any 1715, amb el Decret de Nova Planta, els catalans van haver de pagar molts més impostos. L'any 1790, Antoni Bordas pagava 3 lliures i 7 sous, i en Joan Bordas 2 lliures i 9 sous.
L'any 1795, Melcior Bordas va contribuir amb 6 sous per formar un cos de Miquelets, i la vídua Bordas, també, amb 6 sous (guerra Gran 1793-95).
L'any 1856 a Can Bordes hi vivia en Josep Rosés Vilà. La casa tenia també terres aglevades (que té gleves). Gleva: Pa de terra cohesionat per les arrels de les herbes, que s'aixeca llaurant, cavant, etc. (AM nomenclàtor de 1859).
La casa va ser comprada per Francesc Sala Martori, masover de Can Puigdemir, casat amb Maria Sala Barbany i amb 3 fills: Josefa, Pere i Rosa, i hi varen anar a viure. Com a curiositat, la Rosa es va casar amb Joan Salicrú Pignatel·li, que va ser masover de Can Puigdemir. Can Bordes va ser reconstruïda l'any 1910 per Pere Sala Sala, el fill hereu, que hi va viure amb la Petra Lamiel Navarro, i els seus 4 fills: Maria, Joan, Josefa i Rosa.
La Petra era de Mas de las Matas, un municipi de la província de Terol, però vivia a Barcelona amb els senyors Rius Benestar, als quals feia de minyona. Aquesta família anava molt a Arenys de Mar i la noia va conèixer en Pere Sala. L'any 1923, Pere Sala Sala va ser una de les 12 persones que van posar 500 pessetes per poder comprar el local que tenia la Societat Els Previsors de Vallgorguina.
En Joan, fill d'en Pere, es va quedar a la casa i es va casar amb Pilar Bosch Illa, amb qui va tenir 3 fills: Teresa, Pere i Maria.
Durant uns anys, abans de viure-hi la família Sala, a Can Bordes hi varen viure Jaume Mora Musachs i Francesca Pujades Musachs. Allà hi van néixer 5, dels seus 6 fills: Maria, Teresa, Montserrat, Miquel, Joaquim. En Jaume, el sisè, ja va néixer a la casa del Clot.
L'any 1974, aquesta masia va ser comprada per Josep M. Sabanés Badà i Núria Maristany Broquetes.
Mossèn Bartomeu Barceló i Tortellà (català de Mallorca), va escriure aquesta poesia, dedicada a la casa, l'any 1935:
Masia de can Bordes balcó de Vallgorguina
sembles la Santa Clara de les masies. Tens
la blancúria engrescada que perleja a les dents
on trenca la rialla fresca d'una fadrina.
Masia de can Bordes, ton albar m'il·lumina
de lluny... arrecerada on te'n rius del mal temps!
les hores glorioses dels dies més fulgents
s'emmirallen ullpreses en ta faç ivorina.
La broca del rellotge de sol les acompassa
les figueres de moro, la vinya, el bosc surós
escolten... Potser sentint el temps que llisca, passa...
La broca del rellotge vibrant d'anhel, apunta
com si volgués fixar-te al pit l'instant joiós:
Oh! Són tants que li escapen amb el fum que se'n munta.
BIBLIOGRAFIA: ""Petita biografia d'en Pere Sala i Sala"" (la Vall, núm. 13). ""Llevador de censos de les vinyes del sot d'en Puig format al primer de gener de 1787. Calmen les pensions a 11 de novembre. Anton Bordes fa tots anys 1 tt. "(ADB, actes de censals any 1725, caixa núm. 47)" "Possessió anomenada can Bordes, vinya de tercera, amb peça del sot d'en Planes"" (Arxiu Municipal, cadastre del segle XIX, núm. 78 Propietaris de Vallgorguina)" "Possessió anomenada d'en Jep Rosés a can Bordes, vinya de tercera"" (AM, cadastre del segle XIX, núm. 106, PV).