Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: 2024-10-27 20:16:23)

El directori disposa d'un total de 41 fonts basses i pous que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

1(2)345ÍndexInici

Fonts basses i pous

4168. La Font del Ferro

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
Aquesta font ja desapareguda era situada al costat del torrent de can Montasell, on hi ha el gual, a pocs metres del camí que va al Sot del Nané. L'aigua en rajar a terra hi formava com un llot de color marró que quedava enganxat com fan totes les aigües ferruginoses. Algunes persones del poble explicant que aquest llot potser era produït per les arrels dels pollancres que també fan aquest llot de color marró. No tenim fotografies.

4170. La Font de la Figuerassa

Latitud: 41.6265
Longitud: 2.49696
Alçada: 430 m
La trobem a sobre el camí de la Figuerassa i en el Sot del mateix nom. És un naixement d'aigua natural que sortia de sota una figuera i rajava en una teula. L'any 1983, s'hi va fer una petita paret separada de la font per posar-hi unes rajoles amb el nom. L'any 1986 es va canalitzar l'aigua amb un tub i es feia rajar a sobre la teula. Davant de la font forma una petita plaça on hi ha un plàtan força gros i una alzina. L'any 2000 un grup de jubilats, en veure que no rajava, van fer indagacions per veure s'hi descobrien aigua i la seva sorpresa va ser que n'hi havia molta, Van dir-ho al Servei de Parcs i al procurador de can Valls i es posaren a arreglar-la i aconduir l'aigua. Hi feren una paret i un pericó a on raja l'aigua i un banc a cada costat per poder seure i a la part del darrere, anaren a buscar la deu i la van canalitzar i la van deixar tal com la podem veure avui. Després l'aigua s'escola per un tub i va a parar a la Bassa de la Figuerassa, per si mai es necessita per algun foc. Actualment, cada cert temps s'ha de netejar, ja que les arrels taponen l'aigua que neix pel raig. Era una font molt coneguda i abans s'hi anava a fer dinars.

4176. La Font del Vern

Latitud: 41.64791
Longitud: 2.49331
Alçada: 235 m
Aquesta Font actualment està abandonada, però encara es pot veure una mica com era construïda. Sembla que hi ha una mina on es recollia l'aigua que rajava a una pica de pedra. A sobre la mina hi ha una petita capelleta on abans hi tenien un sant o santa. Al costat hi havia un safareig que recollia l'aigua de la font i diuen que hi anaven a rentar la roba la gent de can Sumana, perquè ells no tenien aigua i tampoc cap safareig. Al seu entorn abans hi havia uns verns molt grossos i d'aquí bé el nom de la font. També si pot veure la resta dels camps de conreu, ara sembrats de plàtans. Quan la font estava en bones condicions, es feia arribar la seva aigua a la Rectoria Vella.

4178. La Font del Forn

Latitud: 41.64772
Longitud: 2.50518
Alçada: 219 m
És situada a la part alta del Pla del Forn, sota les Feixes de Reixac ara bosc. Actualment, està feta malbé, el vandalisme l'ha destrossat. Recollia l'aigua d'una mina molt llarga que forma una Y, i té uns 25 m. De la font en línia recta hi ha un pou que servia per a treure la terra i des d'aquest punt la mina es divideix una va cap a la dreta la Sureda, i l'altre a l'esquerra a la Castanyereda. De la mina rajava l'aigua en un pericó i anava a un safareig per a regar els camps del seu entorn que també és trencat. Les terres havien sigut de can Valls i el procurador que tenien en Pere Paytuvi que vivia a can Peret va fer repartir una part de l'aigua de la font i la va canalitzar fins a casa seva per tenir aigua directa de mina. El nom de la font fa referència al forn de vidre que antigament hi havia allí a prop. L'any 1982 s'hi van col·locar les rajoles amb el nom i al seu entorn hi ha uns plàtans força grossos.

4180. El Pou de cal Forner

Latitud: 41.6478
Longitud: 2.50885
Alçada: 215 m
Aquest pou era situat davant de la casa de cal Forner de Baix. En una fotografia de l'any 1913, es pot veure al costat d'un safareig per a rentar-hi la roba, i l'aigua del pou servia per a les cases del carrer que hi anaven a buscar-la per a la llar.

4203. La Font del Llor

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
Actualment ja no existeix. Era situada al capdamunt del Sot d'en Toni i a sobre hi havia un gran llorer d'aquí bé el nom. L'aigua d'aquesta font era recollida a la Bassa d'en Toni i així podia regar tots uns feixons que conreava en aquest lloc. Les terres de l'entorn eren vinyes i la gent també hi anava a buscar aigua a font. Es va conèixer per la font d'en Toni perquè era propietat de l'Antoni Borralló d'Arenys de Munt. Quan s'ho va vendre i ho va comprar en Coix Terra també d'Arenys de Munt i cap de poc es van abandonar les terres i si van plantar pins insignes que encara hi són. No tenim fotografies.

4210. El Pou de ca la Pepeta

Latitud: 41.64764
Longitud: 2.50898
Alçada: 215 m
Era un pou públic que la gent del carrer hi anava a buscar aigua per a la llar. Era situat davant mateix de la casa i es deia el nom d'aquesta casa, ja que la Pepeta va ser una dona molt popular, perquè feia de perruquera.

4219. La Font d'en Nel

Latitud: 41.64529
Longitud: 2.49372
Alçada: 257 m
Neix l'aigua darrera una pedra i es recull en una mena de pericó, d'on raja per un galet de ferro. L'any 1980 va ser reconstruïda i cap al 2015 també. Unes pedres que van caure l'havien tapat del tot. No queda gaire lluny de les ruïnes de can Sumana. Sabem que abans s'aprofitava l'aigua per a regar diversos camps d'aquesta masia. L'any 1982 s'hi van col·locar les rajoles amb el nom. També era coneguda per la Nel·la, ja que a prop hi havia un peça de terra amb aquest nom.

4225. El Safareig Públic

Latitud: 41.64851
Longitud: 2.51064
Alçada: 220 m
El Safareig Públic de Vallgorguina, era situat entre el Riu Sec i el carrer de l'Església, on actualment hi ha el bloc de pisos Edifici Vallgorguina amb el núm. 25. Havia estat propietat de la casa de can Paituví, i després de la guerra va ser comprat pel Sr. Esteve Travesa Pradell. Tenia l'aigua d'una mina que hi havia al costat del camí que anava a can Palomer, a sota els marges de can Montasell. Aquesta mina feia uns 200 metres de llarg. Hi havia un naixement d'aigua important, que rajava al costat del safareig, i molta gent i anava a omplir garrafes per veure a casa. En aquest safareig, i podien rentar unes 8 dones, que en aquell temps deien que feien la bugada, refregar, fer ús del picador, poc sabó i molt lleixiu. Quan l'aigua era bruta es netejava el safareig, de primer ho feia el mateix Paituví o la seva dona Doloretes. Després també ho va fer en Sebastianet, Sebastià Bosch Gras i més tard en Lluís Fugaroles Ribas, que es cuidaven de la terra del costat. El comitè i l'Ajuntament, en temps de guerra, va aixecar la paret que hi havia, a més de fer-ne una fins al costat del Casal del poble, així van deixar urbanitzat tot aquest carrer i van plantar dues fileres de til·lers, a cada costat de carrer. A partir dels anys 1960, van aparèixer les rentadores i a poc a poc es va anar deixant d'anar a rentar la roba al safareig públic. Entre els anys 1970-1975, es va aixecar el bloc de pisos que hi ha, on era el safareig i d'aquesta manera va desaparèixer per sempre un patrimoni que molts pobles tenen i actualment encara conservant

4228. El Pou de can Panxeta

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
Ja no existeix, ja que s'hi va construir una casa. Aquest pou havia donat aigua per les cases de can Panxeta, can Calces, can Jordi ca l'Ayet i can Roig. Es repartien l'aigua per les cases i també per poder regar les poques terres que hi havia. Un antic amo de ca l'Ayet va fer construir una casa per cada un dels seus fills i va repartir l'aigua d'aquest pou uns dies per cada un d'ells. No tenim fotografies.

FONTS BASSES I POUS. Vés a la pàgina...

1(2)345ÍndexInici