És una casa de cos de la carretera Vella núm. 60, cantonada amb el carrer de l'Església, que comparteix parcel·la amb la casa de Can Perebiel que té l'entrada per la carretera Nova núm. 55.
Descripció: Es deia aquest nom perquè l'home, Josep d'Asis Gras Calls havia estat mestre d'obres. L'any 1860 en el Nomenclàtor de la província de Barcelona, l'Ajuntament de Vallgorguina va haver de canviar la numeració dels carrers i aquesta casa ja es deia Can Mestre de Cases, i tenia el núm. 27. Té un portal d'arc escarser adovellat i a sobre la pedra central de la llinda hi ha gravat un cristograma amb el símbol de la paraula Jesús.
Història: Hi vivia en Josep d'Assís Gras Calls, casat amb l'Antònia Lleonart Lleget i tenien 6 fills, Josepa, Josep, Teresa, Elvira, Esteve i Agustina. En Josep es va quedar a la casa i es va casar amb la Quimeta Quera Miret i tingueren dos fills Joaquim i Adelaida. En Joaquim es queda a la casa i es va casar amb la Maria Perfontan Lasus i van tenir 2 fills, Antoni i Rosa Victòria.
La Quimeta de Can Mestre de Cases, era filla de l'Agustí Quera Torras i l'Adelaida Miret Aligué. L'Agustí era arquitecte i havia dissenyat Can Pradell de la Serra, el Pont d'en Pradell i Ca l'Alzina Nou (Sant Celoni). La relació amb la família de Can Mestre de Cases ve del fet que quan la Quimeta, d'infant, va necessitar una dida la duguessin a Vallgorguina perquè l'Antònia, que criava l'alletés, com en aquells moments era costum de fer. (Victòria Gras)
Durant la guerra, la Quimeta quan anava a buscar el correu a Sant Celoni, va ser la persona que va trobar l'Antic de Cànoves mort al costat de la carretera a can Pradell de Baix.
Aquesta dona va saber que els republicans volarien el pont de la Cooperativa en la retirada, i va sortir de casa per avisar els veïns, i en aquell precís moment hi va haver l'explosió amb tan mala sort que una pedra li va tocar a la cama, i d'aquest va morir.
En Josep Gras Lleonart, entre altres coses havia fet de carter del poble. Anava cada dia a Sant Celoni a buscar les cartes, primer ho feien a peu, però després hi anava amb un carret i un burro i a més aprofitaven el viatge per fer encàrrecs de la gent de Vallgorguina. A partir de l'any 1923 en Josep també va ser l'agutzil de l'Ajuntament.
En Joaquim Gras Quera es va casar amb la Maria Perfontan Lasus. Aquest home havia estat d'Ajuntament, en època de la República i li agradava molt escriure. Va publicar diferents llibres, L'infern en el paradís, Escenes del tango la Guilla Blanca, i també escrivia i publicava molts articles de Vallgorguina i altres en diaris i revistes literàries com la Veu de Catalunya. Durant molts anys es va cuidar del lloguer de cases del poble i també de pagar impostos a l'administració.
En aquesta casa s'hi reunien un grup d'homes del poble per parlar dels fets que passaven en aquells moments, en Clavell, en Pradell, el Sr. Ferrusola, el Sr. Carles i altres que s'hi trobaven circumstancialment.
A can Mestre de Cases era el lloc on la gent del poble i de pagès de Vallgorguina, i deixava els encàrrecs per al metge Barri si hi havia un malalt i havia de visitar-lo o per receptar-li un medicament. Així quan el metge Barri de Sant Celoni, anava a Sant Iscle de Vallalta, passava per aquesta casa per si tenien qualsevol encàrrec per a ell.
La Sra. Maria Perfontan, dona d'en Quimet, havia donat injeccions a la gent quan li feia falta -els antibiòtics, que s'havien d'administrar cada tres hores, fos de nit o de dia- i curava les nafres i ferides de qui ho necessitava.
Davant de la casa hi havia un hort que es regava amb l'aigua de la resclosa alta segons un document de la col·lectivitat de regants a nom de Josep Gras Lleonart, any 1916. També tenien un tros de terra al sot de Can Sumana, conegut pel Pla d'en Mestre de Cases, que podien regar amb l'aigua del torrent per mitjà d'una resclosa.
La Rosa Victòria Gras ha estat doctora en filologia, dramaturga, poeta, podem dir que ha cultivat i treballat molts camps de la nostra cultura.
A la façana de la casa hi ha una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu de Montserrat.
L'any 1795, en Francesc Gras mestre de cases va contribuir amb 3 sous per formar un cos de Miquelets (guerra Gran 1793-95)
"Possessió situada al torrent d'en Planells, cereal secà, de tercera, prop. Francesc d'Assís Gras (a) Mestre de Cases" (AM, cadastre del segle XIX, núm. 522).