Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: dijous 12 de maig de 2022 a les 20:37)

El directori disposa d'un total de 68 altres indrets que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

12345(6)7

Altres Indrets

5847. La Quintana de can Puigdemir

Latitud: 41.64809

Longitud: 2.49969

Alçada: 202 m

És una extensió força gran de terra situada entremig de la Riera de Vallgorguina, per una banda, i la carretera d'Arenys de Mar a Sant Celoni per l'altre. Pel mig hi travessa el camí que va cap a la riera, on hi havia la passera de can Sumana i un gual que hi travessaven els carros. Una bona part d'aquestes terres es podien regar amb l'aigua de la resclosa de can Puigdemir, que per un rec anava fins a una bassa per regar les terres, a prop de la caseta del motor actual. Més endavant s'hi va construir una bassa i un pou per a regar més terres. Aquesta extensió de terra era propietat de can Valls i als anys 1970. Quan es va fer la urbanització can Puigdemir i la família Salicrú vivia a la masia, els hi van donar aquestes terres perquè deixessin la casa. Actualment, encara es fa algun esplet de civada una vegada a l'any.

5848. Els Corrals del Trull

Latitud: 41.64308

Longitud: 2.4831

Alçada: 392 m

Es coneix amb aquest nom, perquè fa uns anys hi va haver una edificació en aquest lloc on tancaven el bestiar. Actualment, ja no queda cap paret, només hi ha pedres escampades entremig dels arbres. És al costat d'una volta en el camí del Corredor, al mig de la Serra de l'Arboç. Per aquesta serra i al costat on hi havia aquesta edificació, hi passa el terme que separa Vallgorguina de Vilalba Sasserra.

5849. El Camp dels Polls

Latitud: 41.65587

Longitud: 2.47149

Alçada: 203 m

És situat al costat de la Riera de Tapioles, després del Gual de ca l'Arboser. Actualment, ja no són sembrats, però encara no s'ha convertit en bosc. Al costat de la riera, ara hi ha més verns que pollancres. Duran una forta rierada s'endugué una bona part de la vora d'aquests camps i després es van trobar restes de troncs i arbres que n'hi havien enterrat per guanyar terra a la riera. Amb aquella rierada, la riera va recuperar el seu espai.

5852. L'Hort del Meco

Latitud: 41.6583

Longitud: 2.47105

Alçada: 197 m

Terres de conreu, avui ermes situades més avall del Gual de ca l'Arbocer, i dels camps dels polls, al costat de la Riera de Tapioles. Les conreava un home que li deien en Meco. En un marge hi ha un pou on es bombava l'aigua amb una palanca que tenia una galleda a la punta. Un home la feia pujar i un altre la tirava a un safareig del costat.

5854. El Xeremell

Latitud: 41.64669

Longitud: 2.51536

Alçada: 225 m

Aquest espai ara ple de plàtans, havia estat sembrat i el portaven diferents persones del poble. Tenien un pou per a regar els camps i abans, aprofitaven l'aigua de la riera de Coll Senís, des d'una resclosa. Quan es va abandonar les terres s'hi van plantar plàtans i cap als anys setanta, es va construir el bar i restaurant, i molta gent quan venia de la platja el dissabte i diumenge si parava a dinar, ja que hi ha fogons per a coure la carn. Aquell costum ha anat perdent-se i actualment ja no s'hi veu gent com abans i el restaurant tampoc funciona gaire.

5855. La Balatada

Latitud: 41.65814

Longitud: 2.53548

Alçada: 448 m

Aquest lloc és després de can Pau Foguera, ja en terme d'Olzinelles, on hi ha el trencall que va cap a Can Pau Plana. Com podeu veure aquest tros de camí és força pla, i la gent d'Olzinelles, en temps de Quaresma que no es podia fer ball, pujaven fins aquest camí i jugaven a bales, era una manera d'entretenir-se i sortir de la rutina, suposem que seria els dies de festa.

5856. La Depuradora

Latitud: 41.6459

Longitud: 2.5378

Alçada: 308 m

A l'any 2003, es va inaugurar la Depuradora de Vallgorguina. Va ser construïda per l'Agencia Catalana de l'Aigua, empresa pública de la Generalitat de Catalunya. Fins llavors les aigües brutes anaven directament a la riera de Vallgorguina. A partir de llavors totes les canonades d'aigües brutes es van comunicar amb la depuradora que funciona amb un tractament Biològic. Va ser construida al Prat de la Blanca, al costat del Pla del Forn.

6520. Les Vinyes del Replà

Latitud: 41.66121

Longitud: 2.50405

Alçada: 309 m

Eren situades al Replà, avui tot són pins. Aquest tros de terra era sembrada de ceps i cap a la part plana també hi havia diverses feixes de conreu. Quedaven encerclades pel Camí d'Olzinelles, els Quatre Camins i el camí de can Puigvert i can Plana i baixàvem fins a trobar el Camí del Pla d'en Tomeu. De Vallgorguina hi havia la Vinya d'en Puigdemir. i les altres eren de gent d'Olzinelles i de Sant Celoni. Ara ja fa cap a 50 anys que es van abandonar i si van plantar pins.

6541. Les Vinyes de Tapioles

Latitud: 41.65951

Longitud: 2.47572

Alçada: 241 m

Eren situades entre el Turó de les Guineueres i el Turó de cal Tonedor. Hi havia un espai molt gran amb diferents vinyes de gent de Vallgorguina, Sant Celoni i també Santa Mª de Palautordera. Tenim recollit els noms de les següents: Arbocer, Bernat, Bordes, Burget, Camisola, Cinto, Cristòfol, Esclatat, Gaió, Gavatx, Manco, Marc, Miquel Vives, Pepet Vives, Moliner, Moliner del Pou, Peret de les Ondes, Poc, Pradell, Quim Panxeta, Quim Predell, Rafel, Sala, Salmó, Solà, Sotges, Tonedor, Toribi, Xic Cinquanta, Xic Montasell. S'hi podia arribar per diferents camins, El camí de les Vinyes des dels Descarregadors, El camí de Tapioles des de can Pradell de Baix, un corriol des de cal Tonedor i des de ca l'Arbocer pel camí de la Solella. Havien estat propietat de l'amo de can Pradell de Baix, Josep Caballé Mora, que en cobrava parts de 4/1. En aquestes vinyes hi havia una font per poder tenir aigua la gent que hi treballava. En deien la font de Tapioles. De primer diuen que hi havia un gatell senyal que en aquell lloc hi havia un naixement d'aigua, i es va excavar i es convertí en font el dia de l'Ascensió, per això també li deien aquest nom. Aquesta font va aguantar mentre hi va haver vinyes, després ja s'ha perdut, i ara no sabem el lloc on era.

7302. La Bàscula

Latitud: 41.64835

Longitud: 2.50887

Alçada: 215 m

La bàscula de Vallgorguina va ser comprada de segona mà a Terrassa, pel regidor de l'època Francesc Riera i Serra i construïda a finals de 1937. Aquesta bàscula va servir per a pesar els carros i els camions de carbó i llenya que tallaven de diferents propietats del poble en l'època de la Guerra. La bàscula es va construir a l'esplanada del costat del Riu Sec, que llavors es va canalitzar amb unes parets de pedra a cada banda. En època de la República, a la Carretera Nova es van plantar plàtans en el tros de davant de la bàscula, quan hi havia l'alcalde Amadeu Gras Canyelles.