Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: dijous 12 de maig de 2022 a les 20:37)

El directori disposa d'un total de 68 altres indrets que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

12(3)4567

Altres Indrets

4825. Les voltes del Clot

Latitud: 41.63822

Longitud: 2.52398

Alçada: 255 m

Situades a la carretera d'Arenys de Mar a Sant Celoni, d'on surt a mà dreta el camí que va a la casa del Clot i també a can Carcassès. Són unes voltes que formen una essa força tancada i perillosa perquè quan és bé d'Arenys és baixada i és corra força. Travessa la carretera el sot dels Verns que va a la Riera de Vallgorguina. Fa uns anys pel costat del sot, hi passava un camí que anava a la Font del Clot. Ara s'ha perdut.

4829. La Volta de can Colomeró

Latitud: 41.6342

Longitud: 2.52733

Alçada: 290 m

Volta molt tancada a la carretera d'Arenys de Mar a Sant Celoni, davant mateix de l'entrada de can Colomeró, on hi ha l'àrea de pícnic i barbacoes. En aquesta volta és on travessa la carretera El Sot de can Colomeró que va a parar a la Riera de Collsacreu. Aquesta volta a l'hivern es força perillosa perquè molts dies és molla i es glaça.

4873. La Volta de la Pedrera

Latitud: 41.63212

Longitud: 2.52628

Alçada: 317 m

Aquesta volta és situada a la carretera d'Arenys de Mar a Sant Celoni, en el punt quilomètric núm. 9,80. Venint d'Arenys, primer gira a la dreta i de cop a l'esquerra. A la banda del marge hi ha un petit penya-segat de pedra que li dona nom. Antigament, el bosc que hi ha a sobre la pedrera, hi havia una vinya que cuidava en Jep Farell. És situada entre el Pi de la Creu i can Colomeró.

5214. El Pou d'en Miquel

Latitud: 41.6362

Longitud: 2.49799

Alçada: 376 m

Aquest pou era per a recollir aigua de pluja i és situat a la Carena del Banc de la Premsa a sobre el camí que va cap al Corredor des de can Vilar, just a l'encreuament de camins que es pot anar cap a la Pedra del Gat i la Pedra del Banc de la Premsa, per la Carena. Segurament que en aquest lloc ja fa anys hi havia vinyes i per això recollien aigua en aquest pou.

5304. La Plaça de les Ballades

Latitud: 41.63615

Longitud: 2.49402

Alçada: 407 m

Petit replà i encreuament de camins a la Serra de les Mules. Hi passa el camí de la Serra de les Mules que puja des de la plaça d'en Bleda per la carena i després el camí de can Vilar al Corredor que es va enfilant fins aquesta plaça, des d'on segueix cap al Rocar, Pla de can Martinàs, per anar a trobar el camí del Corredor. També i surt el camí que va cap al Sot de can Montasell Vell. S'anomena així perquè quan la gent baixava de l'Aplec del Corredor el Dilluns de Pasqua, s'hi aturava i feien un berenar i els flabiolaires de Vallgorguina que anaven amb tot el grup, els hi oferia cançons i la gent ballava. Diuen que s'aprofitava aquest moment per dir-se adéu, ja que hi havia gent que no era del poble. Aquest punt també era molt conegut de la gent que treballava al bosc o cuidava la terra per aquests indrets, o anaven a collir aglans. I passa l'itinerari SL-C109, que bé del Camí dels Negres i la Pedra del Llop, i després baixa per la Serra del Banc de la Premsa cap a can Vilar.

5307. La Plaça d'en Bleda

Latitud: 41.63793

Longitud: 2.49658

Alçada: 341 m

És situada en un petit replà a la Serra de les Mules on passen 4 camins, el que des del Sot de l'Alba s'enfila cap a la plaça de les Ballades i al Rocar, i l'altre que va des de can Vilar cap al Sot de can Montasell. Per aquest lloc hi passa l'itinerari local de Vallgorguina, can Vilar i el Sot de can Montasell SL- C77. En aquests pla hi ha diferents alzines sureres, i la que veiem al mig l'any 1999, en una tempesta molt forta li va caure un llamp i va esquinçar l'arbre de dalt a baix, fent-li caure una de les seves branques a terra. Es van trobar estelles de l'arbre a una distància de 25 metres. Des de llavors es coneix aquesta alzina surena amb el nom de Suro del Llamp. En Bleda era una persona que vivia al poble a la Carretera Vella i en aquest lloc hi tenia una peça de conreu i una vinya.

5310. El Buell

Latitud: 41.65588

Longitud: 2.49681

Alçada: 198 m

El Buell, és un espai pla situat al costat del Sot del Buell, entre el Cremat i el Pla d'en Tomeu per la banda nord-oest i l'Obaga del Buell i el Sot de l'Hort, per la banda nord-est. Forma una plana que havia estat conreada i després s'hi van plantar plàtans, actualment són tallats. Arran del torrent abans hi havia la font del Buell avui desapareguda, un naixement d'aigua que rajava per un galet de ferro que sortia d'una petita paret i l'aigua anava cap al torrent on hi havia una bassa per recollir-la i així podien regar una part de les terres del Sot de l'Hort. El torrent que passa pel Buell, recull l'aigua del sot dels Esqueis, el de l'Infern, el del Buell, els Horts de la Puixica, el de les Vinyes, i el de can Puigvert. En aquesta pla, en Josep Bosch Paituví i feia una pila de les escombraries que recollia al poble. Va ser la primera persona que va passa a recollir les escombraries amb un carret i un burro per tot el poble i les portava al Buell.

5315. La Paret del Clot

Latitud: 41.637

Longitud: 2.52408

Alçada: 256 m

Aquesta paret es va fer quan van arreglar la carretera d'Arenys de Mar a Sant Celoni. Aquesta carretera en molts llocs es va adreçar, ja que anteriorment moltes vegades passava per la Riera de Vallgorguina. Per això quan es van fer les obres l'any 1864, i es va inaugurar tot el nou traçat van construir aquesta paret que aguanta la carretera en aquest tros. Fa uns 5 o 6 metres d'alçada i una llargada d'uns 30 metres. També hi ha un desguàs que travessa d'una banda a l'altre de la carretera. A l'altra banda de la carretera hi ha el Pi del Clot.

5316. El Colobràs

Latitud: 41.65029

Longitud: 2.51849

Alçada: 245 m

Són les primeres terres que trobem en el Sot del Pla de Vidal, quan comença el camí. Tot aquest espai antigament, ja és documentat l'any 1679, es coneixia pel nom del Colobrans. Ja de més modern tothom l'anomenava el Pla de Vidal. Aquestes terres situades a baix el Sot, eren conreades per gent del poble. A cada costat, tant a l'Obaga com a la Solella hi havia sembrat vinya que menaven diferents parcers.

5320. El Cremat

Latitud: 41.65796

Longitud: 2.49578

Alçada: 248 m

És una extensió de bosc situada a la banda solella del Buell, encaixada entre el Sot del Buell i el Sot de can Puigvert per la part baixa i el Pla d'en Tomeu i el Camí d'Agrafull per la banda alta. Aquest bosc entre els anys 1917 i 18, hi van calar foc tres vegades i va arribar molt a prop de can Puigvert. També l'any 1944 es va tornar a cremar.