Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: dimarts 20 d'abril de 2021 a les 12:35)

El directori disposa d'un total de 62 altres indrets que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

(1)234567

Altres Indrets

4209. La Mina Mena

Latitud: 41.64577

Longitud: 2.4924

Alçada: 288.8 m

Aquesta mina és situada entremig del Sot de can Sumana i la Drecera de can Pradell de la Serra. Des d'aquest casa baixarem per la Drecera uns 170 metres fins al Suro del Fusellat i tot seguit surt un camí a la dreta que seguirem fins a trobar unes cintes que delimiten aquest pou que veurem a sota el camí. Baixarem fins al seu costat i dins el pou, hi surt una mina. S'ha trobat molt poca documentació d'aquesta mina, i la que hi ha diu que n'extreien coure no sabem a quina època, però devia ser en poques quantitats. No gaire lluny del pou, hi ha uns pilons de la pedra que n'havien extret i es pot veure una mica verda del color del coure. En Francesc Carreres i Candi en fa referència a la Geografia General de Catalunya, i el Sr. Ricard Pascual i Guasch quan van fer l'informe de l'excavació del Puig Castell, també en parla. Prop de la Font d'en Nel, hi havia una mina ara tapada, que diuen que connectava amb aquest pou

4222. La Sínia d'en Paituví

Latitud: 41.65079

Longitud: 2.51165

Alçada: 224.9 m

El nom primitiu d'aquesta Sínia era, Sínia Paituvi ja que era propietat d'aquest senyor. És darrera les cases del carrer la Nória i sota el camí que va al Veïnat de la Poca Farina. A l'altre costat de la riera hi ha can Cinto. Aquesta sinia i després pou amb motor electric era per a regar les terres que hi havia al seu entorn i que ara ja no són conreades, i una bona part actualment són abandonades o amb cases de nova construcció. Quan era sínia, hi havia un animal que treia l'aigua donant voltes al pou, però aquí no es coneix cap bassa. Aquestes terres després van ser conegudes amb el nom del Pla de la Noria, o la Noria de l'Esteve Travesa nom castellanitzat d'aquestes construccions per treure aigua. Actualment aquesta barraca està en força mal estat.

4227. La Sínia de can Palomer

Latitud: 41.65285

Longitud: 2.5123

Alçada: 242.3 m

Aquesta sínia és situada al costat de ponent de la masia de can Palomer, a prop del torrent del Riu Sec. Era per a regar els camps que tenien la casa en aquesta banda obaga. A dins la barraca hi ha el pou i quan no hi havia corrent electric al poble, un animal anava donant voltes al pou i feia anar un mecanisme d'uns pots que treien aigua i l'abocaven en una pica des d'on anava al safareig que hi ha al costat, i quedava emmagatzemada per a poder regar les terres. Actualment la teulada d'aquesta barraca és mig ensorrada.

4254. La Resclosa de can Puigdemir

Latitud: 41.6493

Longitud: 2.50382

Alçada: 205.5 m

,Aquesta resclosa, era al mig de la Riera de Vallgorguina, una metres més avall d'on actualment hi ha l'entrada de la urbanització de can Puigdemir. Era construïda de pedra encimentada i formava un salt d'uns 2'50 metres d'alçada. Del costat esquerra de la resclosa, a la banda de la carretera, hi sortia un rec, que portava l'aigua a una bassa situada al mig de la Quintana de can Puigdemir per a poder regar una part de les terres. Per la informació que hem recollit, va desaparèixer entre els any 1966-67, que hi va haver una rierada i l'aigua va començar a descalçar les parets de pedra que l'aguantaven i s'ho va emportar tot. Des de llavors la riera va quedar plana. Sembla ser que cap a l'any 1905, es van fer les parets de pedra d'aquesta resclosa i es va aprofitar moltes pedres de la casa o forn que hi havia al Pla del Forn. Generalment les rescloses es construïen clavant pals al mig de la riera que eren omplerts amb branques d'arbres. Això feia que la sorra de la riera quedés retinguda i d'aquesta manera la riera pujava de nivell i llavors per un rec al costat s'aconduïa l'aigua a una bassa per a rega. Les rescloses van començar a desaparèixer l'any 1925 quan l'electricitat va arribar al poble i es van construir pous amb motors per a regar. El salt d'aigua que feia aquesta resclosa a l'estiu era aprofitat per la gent per a banyar-se en el seu gorg.

4267. La Mina del Rocar

Latitud: 41.63565

Longitud: 2.4918

Alçada: 451.5 m

Aquesta mina és a pocs metres d'on es van trobar les restes de ceràmica de l'època del bronza l'any 1983. Es a uns 80 metres del cim en direcció a Vallgorguina, pel mig del bosc, hi baixa un petit corriol. Actualment l'esplanada i la boca de la mina és ben net i es pot veure be. A l'any 1983 ens varen explicar unes històries d'aquesta mina i vam voler entrar-hi, però la boca estava molt tapada de pedres i vam demanar al Sr. Joaquim Barri Martori que era el procurador de can Valls de poder treure aquestes pedres amb una màquina que en aquell moment netejava camins. Així es va fer però no hi vam poder entrar, perquè estava molt esllavissat. Ens van explicar que a dins la mina hi havien falsificat moneda i que pujaven des d'Arenys de Mar amb matxos carregats per treballar-hi. Hi havia entrat gent i deien que hi havia una gran sala amb una taula i uns bancs de pedra i un porro al mig. Diuen que una vegada un home va arrencar una estepa i va quedar un forat per on si podia veure un home dins la mina que en aquell moment va fer un rot. Son tot llegendes?

4284. La Resclosa de cal Soquer

Latitud: 41.65045

Longitud: 2.49603

Alçada: 195.1 m

Aquesta resclosa, és situada a la Riera de Vallgorguina, al mateix recta de l'Església Vella. Es feta de pedres i antigament quan no hi havia el Pont d'en Pradell, era un dels camins per on passava la gent per anar a l'església, ja que des de la Carretera hi havia un camí que passava per aquest gual-resclosa. Des de la resclosa, es regaven diferents camps de la casa de cal Soquer, que hi ha entre la riera i la carretera. A pocs metres de la resclosa hi havia la Font de la Teula, que recollia l'aigua d'un neixament que venia dels camps de la Rectoria. Actualment en Joan Salicrú l'ha tornat a recuperar.

4416. La Castanyareda

Latitud: 41.64626

Longitud: 2.50215

Alçada: 230.8 m

És el bosc que hi ha al costat del Pla del Forn, darrera l'Alba, entre les feixes de Reixac i el Prat de la Blanca. Es deia aquest nom perquè abans era ple de castanyers, però actualment no n'hi ha com abans, es va convertint en un boc normal. A l'any 1984 s'en van tallar molts. Pel mig i passa la línia elèctrica que va a can Clarens

4525. La Barraca de la peça de can Planells

Latitud: 41.65535

Longitud: 2.52557

Alçada: 363.8 m

Es una barraca que te forma de casa construïda amb obra i teulada d'uralita. Te una part baixa i al mig una part alta que s'entra per la banda del darrera. Les seves mides són: 7,60 metres de façana, 6 metres de costat i la part més alta que es la central fa 4,80 metres. Es una mica estrany que es construís una barraca tan gran en una peça de terra.

4526. La Barraca de la vinya de l'Arabia

Latitud: 41.65186

Longitud: 2.53227

Alçada: 375.6 m

És una barraca de vinya, situada al costat del camí per on passa la Serra de l'Aràbia, molt a prop de cal Cucut a la banda de sobre la casa. La casa de ca l'Aràbia tenia una vinya que era repartida en dos trossos, un el portava l'amo i l'altre el masover. Actualment ja hi creix el bosc, diuen que després de la vinya i van plantar pins i van morir de sequedat.

4527. La Barraca d'en Coix Terra

Latitud: 41.63222

Longitud: 2.51789

Alçada: 311.4 m

Situada al costat del Sot d'en Toni. Es una barraca molt ben feta que forma quasi un quadrat i les parets son fetes de molta pedra. La teulada encara es pot veure que és de teula, però hi ha molts esbarcers que la tapen. La porta esta feta amb brancals de pedra, sense cap porta de fusta. Els dos costats, fan 3,30 metres, el fons fa 2,37 metres i davant la porta fa 1'13 metres i la resta de paret fa 1,24 metres. Actualment està força ben conservada, només es bruta de sobre i els costats. En Coix Terra és un home d'Arenys de Munt i ja fa anys que comprar una part d'aquestes terres on hi ha la barraca.